Italia në javën më vendimtare të ‘luftës’ kundër koronavirusit, skenarët që mund të ndodhin

0
106
A medical worker wearing a face mask tends to a patient arriving on a stretcher at the new coronavirus intensive care unit of the Brescia Poliambulanza hospital, Lombardy, on March 17, 2020. (Photo by Piero CRUCIATTI / AFP) (Photo by PIERO CRUCIATTI/AFP via Getty Images)

Italia mban frymën e saj duke pritur për “kulmin” e famshëm, pra momentin kur epidemia e koronavirusit të ri do të arrijë në fazën më të keqe të infeksionit para se të fillojë një ulje graduale të intensitetit.

Siç vë në dukje Il Corriere della Sera, shenjat e para të një kthesë nuk mungojnë.

Masat e kontrollit të qeverisë po fillojnë ngadalë, por do të duhet akoma më shumë durim përpara se të shihen efektet shumë më thelbësore.

Për momentin, shpjegojnë ekspertët, rritja e përqindjes ditore të personave të infektuar rishtaz vazhdon të rritet, edhe nëse kjo rritje po ngadalësohet dita ditës.

“Piku” i famshëm ndodh kur arrihet vlera maksimale e rasteve të reja të regjistruara në një ditë të vetme. Prej ditës tjetër, nëse maja është trajtuar, vlera duhet të bjerë deri kur kthesa epidemiologjike të arrijë një trend të sheshtë. Kur do të ndodhë? Vështirë të thuash, edhe nëse është e mundur të ndërmarrësh disa parashikime.

Nga java e ardhshme është e mundur që italianët të fillojnë të shohin rënien. Konfirmimi vjen nga Walter Ricciardi, anëtar i Komitetit Ekzekutiv të Organizatës Botërore të Shëndetit dhe këshilltar i Ministrit të Shëndetësisë, Roberto Speranza.

Zbritja dhe stabilizimi

Sa i përket të vdekurve, ekspertët presin “500-600 vdekje të përditshme për një javë më shumë” pasi “numri i viktimave fotografon edhe situatën që ka ekzistuar një javë më parë, duke pasur parasysh se kushtet e përkeqësimit të pacientëve zakonisht ndodhin pas rreth shtatë ditësh sëmundje “.

Nëse Italia është në rrugën e saktë, ky konfirmim do të vijë në fund të javës tjetër. Nëse do të ketë më pak raste se një ditë më parë, atëherë do të thotë që gjithçka po shkon në drejtimin e duhur.

Megjithë situatën e veçantë italiane, ku janë shfaqur situata epidemologjike lokale të zhvendosura kronologjikisht, hipoteza më e pranuar është se një zbritje e qartë dhe e dukshme e infeksioneve mund të ndodhë në fund të prillit.

Por çfarë do të ndodhë në atë pikë? “Është e qartë se jo të gjithë do të jenë në plazh – shprehet Fabrizio Pregliasco, virolog i Universitetit të Milanos – ne do të duhet të mbajmë një vëmendje të lartë ashtu siç po bëjnë në Ëuhan, të mbajmë maska ​​dhe sanitizues dore në shtëpi për të paktën vitin e ardhshëm (ose dy). Rinisja nuk do të jetë e menjëhershme: disa pandemi kanë pasur valë të njëpasnjëshme, megjithëse me më pak raste të përgjithshme “. Normaliteti i vërtetë do të vijë vetëm kur të ekzistojë një vaksinë ose kurë specifike për të luftuar Covid-19.(Il Giornale, scan)

Web Agency, Digital Agency, Web Development Agency

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here