Fizikanti i njohur shuan dyshimet, ja pse nuk mund t’i shohim jashtëtokësorët

0
156

Universi është kaq i paimagjinueshëm i madh, dhe është pozitivisht i mbushur me një furnizim pothuajse të pafund me botë potencialisht që japin jetë. Pra, ku dreqin janë të gjithë? Në zemrën e saj, kjo është ajo që quhet Paradoksi i Fermi: anomali hutuese shkencore që pavarësisht se ka miliarda yje në galaktikën tonë të Rrugës së Qumështit – le të themi jashtë saj – ne kurrë nuk kemi hasur në ndonjë shenjë të një civilizimi të përparuar të huaj, dhe pse jo ?

Disa sugjerojnë se alienët mund të jenë letargji, ose se diçka misterioze po parandalon zhvillimin e evolucionit të tyre. Apo ndoshta ata thjesht nuk duan asgjë të bëjnë me ne?

Në vitin 2018, fizikani teorik Alexander Berezin nga Universiteti Kombëtar i Kërkimit të Teknologjisë Elektronike (MIET) në Rusi parashtroi shpjegimin e tij për arsyen pse ne jemi në dukje vetëm në Univers, duke propozuar atë që ai e quan zgjidhjen e tij “Së pari në, fundit” paradoksin Fermi.

Sipas tij, paradoksi ka një “zgjidhje të parëndësishme, duke mos kërkuar supozime të diskutueshme”, por mund të dëshmojë “vështirë për tu pranuar, pasi parashikon një të ardhme për vetë civilizimin tonë kjo është edhe më e keqe se zhdukja “. Siç e sheh Berezin, problemi me disa zgjidhje të propozuara për Paradox Fermi është se ata e përcaktojnë shumë ngushtë jetën e alienëve.

Siç shpjegon Berezin, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht një civilizim shumë i zhvilluar jashtë tokës do të fshijë me vetëdije format e tjera të jetës – por ndoshta “ata thjesht nuk do të vërejnë, në të njëjtën mënyrë një ekuipazh ndërtimi shkatërron një anthill për të ndërtuar pasuri të paluajtshme, sepse atyre u mungon nxitje për ta mbrojtur atë “.

Sipas shkencëtarit, njerëzit nuk janë si milingonat e sytë e alienëve, por janë shkatërruesit ardhshëm të shumë botëve që kemi kërkuar gjatë gjithë kësaj kohe. Edhe Berezin, sikurse shumë shkencëtarë të tjerë, kanë pikëpamje shumë optimiste ur mund të presim të dëgjojmë nga jeta e përparuar e alienëve.

Por pikëpamjet e fizikantit janë vetëm deklarata e fundit shkencore se pse ne mund të jemi të destinuar të shikojmë yjet vetëm në kohë dhe hapësirë, aq sa mund të dëshirojmë që të ishin të tjera.

Web Agency, Digital Agency, Web Development Agency

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here