Zbulohet proteina që përcakton kush përfundon nën ventilatorë, ja çfarë tregon raporti i mjekëve

0
96

Shkencëtarët kanë zbuluar një proteinë në gjak që mund të parashikojë se cilët pacientë me koronavirus do të duhet të vihen në ventilatorë dhe cilët mund të dërgohen në shtëpi.

Proteina, e njohur si Supar, është duke i cilësuar si një sinjalizuese e ashpërsisë dhe agresivitetit të sëmundjes. Po ashtu ajo aktivizon sistemin imunitar.

Studiuesit zbuluan se pacientët COVID-19 me nivele të larta të Supar kishin më shumë të ngjarë të kishin nevojë për ventilatorë.

Ekipi i Qendrës Mjekësore të Universitetit të Rush në Chikago, thotë se zbulimet e fundit sugjerojnë se mjekët mund ta përdorin Supar si një parashikues për të cilin pacientët që do të kenë nevojë për ventilatorë dhe mund të marrin oksigjen përpara se të jetë shumë vonë.

Ky është raporti i parë në botë që tregon se Supar mund t’u shpëtojë jetën pacientëve me COVID-19,”, tha autori i studimit Dr Jochen Resier, kryetar i departamentit të mjekësisë së brendshme në Qendrën Mjekësore Universitare Rush. “Meqenëse Supar është një proteinë e sistemit imunitar, ajo është një tregues i ashpërsisë së sëmundjes.”

Kjo proteinë prodhohet nga qelizat imunitare të palcës së eshtrave. Në studimet e mëparshme, nivele të larta të proteinave në gjak u shoqëruan me zhvillimin e sëmundjes kronike të veshkave.

Studimi i ekspertëve amerikanë përfshiu edhe 57 pacientë të Mjekësore të Universitetit të Athinës në Greqisë. Pacientët zakonisht kishin nivele prej pesë nanogramë Supar në mililitër, ose më pak. Pacientët me nivele Supar prej gjashtë ng / ml ose më të larta, kishin të gjithë nevojë për ventilatorë.

“Sa më i lartë niveli Supar, aq më e shkurtër është koha para se pacientët të kishin nevojë për intubacion,” tha Resier. “Nëse do e konsiderojmë Supar si pjesë e diagnostikimit të COVID-19, ne do të dimë skë të dërgojmë në shtëpi dhe kë të mbajmë në spital” tha ai.

Web Agency, Digital Agency, Web Development Agency

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here