Perimja Bamje kultivohet përgjatë regjioneve tropikale dhe me temperatura të nxehta. Ajo ka shumë vlera ushqyese dhe përmban 30 kalori, 21 miligramë vitaminë C, 3 gramë fibra dietal, 7.6 gramë karbohidrate, 2 gramë proteina, 0.1 gramë yndyrë, 80 mikrogramë folat dhe 60 miligramë magnez. Këta përbërës e bëjnë bamjen një hero të vlerave ushqyese kur është fjala për shëndetin tonë. Efektet e kësaj bime mund t’i fitoni edhe ne qoftë se e konsumoni të zier, të fërguar etj.
Ja disa nga përfitimet shëndetësore që i sjell bamja:
- Forcon imunitetin
- Zvogëlon sasinë e glukozës që absorbohet nga ushqimi
- Zvogëlon nivelet e kolesterolit
- Parandalon sëmundjet në veshkë
- Ndihmon me simptomat e astmës.
Për ta përgatitur pijen nga okrat, fillimisht duhet t’i merrni katër okra të freskëta me madhësi mesatare dhe t’ua prini majat. I preni në mes dhe i vendosni në një gotë me ujë. Ato i lini ashtu gjatë tërë natës të zhytura në ujë, ndërsa të nesërmen i shtrydhni në një gotë të re me ujë të freskët dhe pijeni.
Ilaçi i duhur kundër diabetit
Sipas rezultateve nga studimi i vitit 2008, është vërtetuar se lëngu i lakrës zbrit nivelin e glukozës në gjak, e ndihmon edhe te humbja në peshë. Lëngu nga lakra ka një rol të rëndësishëm në ngadalësimin e sëmundjes së diabetit. Në formën e tillë konsumohen më shumë antioksidues dhe janë më të fortë efektet e saj, pastaj rigjallërojnë qelizat e dëmtuara të pankreasit, posedojnë proteina, vitamina C, B1, B2, B6, kalium dhe magnez. Për të përgatitur një përzjerje të tillë është e rëndësishme që të prisni gjysmë kilogram lakër të freskët, e hidhni në shtrydhëse dhe shtoni ¼ e gotës ujë të destiluar. E përzieni derisa të fitoni lëngun me ngjyrë të gjelbër. Për çdo ditë pini një gotë para çdo vakti.