Standard.al

Covid-19, studim: Mbajtja e maskës zvogëlon rrezikun e infektimit me 77%

0

Distancimi social, higjiena e duarve dhe një maskë janë efektive në zvogëlimin e rrezikut të infektimit kur jeni në kontakt me një person që është pozitiv me Covid-19.

Ky fakt konfirmohet edhe nga një studim i bërë nga Universiteti Mahidol i Bangkok dhe Universiteti i Oksfordit, i cili vlerësoi uljen e rrezikut të secilës prej këtyre tre ndërhyrjeve. Studimi u krye në 211 raste të konfirmuara të cilë ishin të gjithë asimptomatikë dhe 839 kontrolle të cilët nuk kishin një diagnozë të Covid-19.

839 kontrollet që nuk kishin një diagnozë të Covid-19 u gjetën falë gjurmimit të kontakteve kryesisht të tre grupeve të mëdhenj në klube nate, në një stadium boksi dhe në një ndërtesë të zyrës qeveritare. Studimi gjithashtu  zbuloi se njerëzit që kishin vendosur maskë në fytyrë gjatë gjithë kohës që ishin në kontakt me një rast pozitiv kishin një rrezik 77% më të ulët sesa ata që nuk e kishin vendosur.

Mbajtja të paktën një metër larg distancë zvogëlon rrezikun me 85%, ndërsa larja e shpeshtë e duarve zvogëlon infeksionet me 66%.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.