Rama kundër dialogut, gjithëpërfshirjes dhe konsensusit…

0
107

Nga Xhemal GJUNKSHI

Opozita e Bashkuar është e vendosur të garantojë votën e lirë të qytetarëve dhe kundërshton prerazi ndryshimet e njëanshme që qeveria e zullumit kërkon t’i bëhen Kushtetutës, pasoja të cilat minojnë haptazi zgjedhjet e lira dhe të ndershme dhe rrënjosin shpresën e shqiptarëve për ndryshim.

Propozimet që kërkohen t’i bëhen Kushtetutës shkelin Marrëveshjen e arritur në 5 qershor, si dhe marrëveshjen politike të 14 janarit, marrëveshje të cilat u dakordësuan me ndërmjetësimin e ndërkombëtarëve, ndërsa Partia Socialiste vazhdon të reagojë se ndryshimet në ligjin më të lartë në Republikën e Shqipërisë janë “fakt i kryer”, duke shkelur në këtë mënyrë dialogun politik ndërmjet palëve.

Opozita e Bashkuar i ka mëshuar propozimit që të kalohet në një mekanizëm me lista të plota 100 % të hapura me kusht që forma e koalicioneve parazgjedhore dhe shpërndarja e mandateve të mos preken, ndërsa Partia Socialiste insiston që hapja e listave të jetë vetëm për 2/3 dhe jo 100 % e listës të jetë detyrimisht e hapur, si dhe heqjen e koalicioneve parazgjedhore të garantuara në Kushtetutë dhe në Kodin Zgjedhor, duke kërkuar në këtë mënyrë që vetëm disa muaj përpara zhvillimit të zgjedhjeve të përgjithshme parlamentare në vend të ndryshohet përllogaritja e mandateve.

Ky akt i njëanshëm është në kundërshtim me Rekomandimet e dhëna nga OSBE-ODIHR dhe Komisioni i Venecias, si dhe zhbën ligjin e miratuar më 23 korrik nga Kuvendi në përputhje me marrëveshjen e 5 qershorit.

Ky akt i njëanshëm shkel në mënyrë flagrante konsensusin që është arritur për Shqipërinë dhe popullin shqiptar, të cilët të zhytur në mjerim presin me padurim të ndryshojë e ardhmja e tyre.

Web Agency, Digital Agency, Web Development Agency

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here