Frutat e thata ju ndihmojnë nëse vuani nga kjo sëmundje…

0
116

28 gramë fruta të thata në ditë (për shembull një grusht arra) mbrojnë diabetikët nga sulmet në zemër dhe goditja, duke i mbrojtur të paktën pjesërisht, nga rreziku i lartë kardiovaskular ndaj të cilit ata janë të ekspozuar. Kjo mbështetet nga një grup epidemiologësh dhe nutricionistësh nga Harvard të cilët kryen një studim mbi pacientët diabetikë dhe e publikuan atë në revistën mjekësore Circulation Research.

Sondazhi i 16,217 diabetikëve

Për secilin individ kërkuesit studiuan dietën para dhe pas diagnozës së diabetit, duke pasur parasysh veçanërisht të dhënat në lidhje me konsumimin e frutave të thata gjatë një periudhe prej disa vitesh. Që nga fillimi i studimit deri në fund, janë shënuar:

  • 3,336 raste të sëmundjeve kardiovaskulare, duke përfshirë 2,567 sulme në zemër dhe 789 goditje;
  • 5.682 vdekje, 1.663 për probleme kardiovaskulare dhe 1.297 për shkak të kancerit.

Rezultatet e studimit

Rezultatet çuan kryesisht në dy përfundime:

  1. 5 ose më shumë racione të frutave të thata në javë ulin rrezikun kardiovaskular të një pacienti diabetik me 17% në krahasim me ata që konsumojnë më pak në muaj. Përveç kësaj, rreziku i sulmit në zemër ulet me 20%, vdekja nga shkaqet kardiovaskulare me 34% dhe vdekshmëria nga të gjitha shkaqet me 31%.
  2. Tek të gjithë ata që kishin rritur konsumin e arrave pasi u diagnostikuan me diabet, rreziku kardiovaskular u zvogëlua me 11%, rreziku i sulmit në zemër me 15%, rreziku i vdekjes nga shkaqet kardiovaskulare për 25% dhe rreziku i vdekjes e parakohshme për çdo shkak prej 27%.

100-125 gramë në javë

Sipas Francesco Purrello, president i Shoqërisë Italiane të Diabetologjisë dhe Profesor i Mjekësisë së Brendshme në Universitetin e Catania, ky studim lejon që të kapërcehet “paragjykimi” që frutat e thata nuk mund të përfshihen në dietën e diabetikëve, sepse kanë shumë kalori. Arrat, bajamet, lajthitë dhe frutat e thata në përgjithësi duhet të konsumohen “mesatarisht” edhe nga ata që vuajnë nga diabeti sepse janë të pasura me acid oleik, acide yndyrore, fibra minerale dhe vitaminë E, të gjitha ushqyes që mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare…

A e dini se?

28-30 gramë arra korrespondojnë me rreth 5 arra.

Web Agency, Digital Agency, Web Development Agency

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here