Kush do të drejtojë Iranin pas humbjes së Presidenti Raisi?

0
126

Kushtetuta e Republikës Islamike ka një zgjidhje të drejtpërdrejtë për rastet kur një president është i paaftë për të kryer detyrat e tij për shkak të sëmundjes, vdekjes ose shkarkimit dhe shkarkimit nga parlamenti.

Ai ngarkon zëvendëspresidentin, në këtë rast, Mohammad Mokhber,  të drejtojë punët e vendit dhe së bashku me krerët e parlamentit dhe gjyqësorin të mbikëqyrin zgjedhjet për një president të ri brenda një maksimumi 50 ditësh.

Kjo do të ndodhte vetëm me konfirmimin e liderit suprem, i cili ka fjalën e fundit në të gjitha çështjet shtetërore në Iran.

Me mediat shtetërore që konfirmojnë se presidenti Ebrahim Raisi ka vdekur, regjimi në Iran do të lëvizë për të mbajtur një zgjedhje të tillë, një zgjedhje që nuk ka gjasa të mbledhë më shumë interes në mesin e publikut sesa në të kaluarën.

Herën e fundit, të gjithë sfiduesit seriozë të Raisit u ndaluan të kandidonin, duke i hapur rrugën atij për të hyrë në detyrë me numrin më të vogël të votuesve (rreth 30% të votuesve me të drejtë vote), ndërsa shumica bojkotoi ato që i shihnin si zgjedhje fikse./ CNA

Web Agency, Digital Agency, Web Development Agency

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here