Inceneratori” i ha kokën presidentit të Ligurias, arrestohet për korrupsion Giovanni Toti

0
223

Hetimi i Prokurorisë së Xhenovas për korrupsionin dhe korrupsionin elektoral në “sistemin Toti” po zgjerohet, pasi presidenti i rajonit të Liguria përfundoi në arrest shtëpie. Prokurorët publikë dhe GDF po përgatiten të studiojnë materialin e sekuestruar ditët e fundit, me synimin për të hedhur më shumë dritë mbi një sistem biznesi, politikë dhe rryshfete të dyshuara që përfshin jo vetëm portin, por edhe sistemin e mbetjeve, veprat e mëdha dhe mund të prekë edhe, hetuesit nuk e përjashtojnë, kujdesin shëndetësor.

Ndër lëvizjet e radhës të hetuesve, është edhe mundësia e dëgjimit të kryebashkiakut të Genovas Marco Bucci si person i informuar mbi faktet, si për koncesionet e terminaleve portuale, ashtu edhe për ato që kanë të bëjnë me tregtinë me pakicë në shkallë të gjerë. Në mesin e sipërmarrësve të ndryshëm që do të kishin dhënë “një dorë” duke financuar Change dhe Komitetit Giovanni Toti, është Pietro Colucci, një sipërmarrës nga Campania në vitin 2021 që vepron në provincën e Savonës në sektorin e asgjësimit të mbetjeve jo të rrezikshme, me rikuperimin e materialeve dhe të energjisë elektrike nga biogazi.

Pikërisht në atë vit, prokuroria e Genovas e hetoi atë për financim të paligjshëm të partive (në veçanti formacionit politik të presidentit) në një dosje të veçantë, e cila është ende e hapur. Dhe tani, siç shihet nga dispozita e gjyqtarit, Faggioni akuzohet edhe për korrupsion: mes viteve 2016 dhe 2020, përmes kompanive të tij, dyshohet se ka financuar Guvernatorin me 195 mijë euro në këmbim të “dhënies së autorizimeve për menaxhimin e mbetjeve”.

Për më tepër, midis sipërmarrësve të ndryshëm për të cilët po zhvillohen hetime, është edhe Luigi Alberto Amico, pronar i një kompanie riparimi dhe mirëmbajtjeje anijesh: «shprehja e menjëhershme e interesit për praktikën e tij – shkruan gjyqtari hetues – u pasua nga sigurimi i financimit në favor të Komitetit Toti”. Më 7 qershor 2021 “u gjet një pagesë prej 30 mijë eurosh” në favor të Komitetit Toti (nga të cilat 10.000 kaluan javën e ardhshme në llogarinë “dedikuar” të Presidentit Toti), një operacion që u raportua si i dyshimtë nga Banka e Italia, ngjashëm me atë që ndodhi në lidhje me financimin e ofruar nga grupi Colucci”.

Toti para gjyqtarit, por nuk do të flasë
Ndërkohë, Toti, i cili ndodhet në arrest shtëpie që prej të martës 7 maj për hetimin që tronditi Qarkun, do të dëgjohet në orët në vijim nga gjyqtarja e hetimeve paraprake Paola Faggioni. Por ai nuk do të flasë: një zgjedhje e bërë me mbrojtësin e tij, avokatin Stefano Savi që do ta shoqërojë në Gjykatë në orën 14:00 për marrjen në pyetje.

“Të gjitha paratë hyrëse dhe dalëse janë të gjurmueshme, por nuk është ende koha për të folur me gjyqtarin, sepse sasia e letrave që duhen lexuar është shumë e lartë”, është përmbledhja e arsyetimit të Savit. Toti do të mbërrijë nga Ameglia, ku ka qenë në arrest shtëpiak që nga e marta kur kompania e financave u shfaq në hotelin Lolly në Sanremo, ku guvernatori po qëndronte teksa duhej të merrte pjesë në një event me Flavio Briatore.

Web Agency, Digital Agency, Web Development Agency

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here