Shëndeti mendor dhe letrat tarot si terapi: A funksionojnë?

0
1155

Tarot – letrat me foto, simbole dhe numra, që përdoren për të parashikuar të ardhmen ose për të njohur më mirë të kaluarën dhe të tashmen – konsiderohen nga shumë njerëz si një formë terapie, që i ndihmon për shëndetin e tyre mendor. A funksionojnë vërtet letrat tarot? Ka dy anë të medaljes.

 Avantazhet

 1. Letrat kthejnë kujdesin ndaj vetes në kujdes ndaj shpirtit: Cindi Sansone-Braff, një autore me bazë në New York dhe lexuese e tarot, e quan tarot një praktikë shpirtërore që i ndihmon njerëzit të kuptojnë më mirë veten e tyre.

 “Ndonjëherë, kur njerëzit janë në ankth dhe në depresion, kjo është një shenjë që shpirti i tyre ka nevojë për ushqim”, thotë Sansone-Braff. “Tarot lidhet thellësisht me shpirtin. Është një vorbull me të vërtetë e mirë për hapjen e të pavetëdijshmes për të kuptuar se çfarë po ndodh nën sipërfaqe.”

 2. Tarot mund të plotësojë terapinë: “Unë mund t’i ndihmoj ata të merren me disa nga mësimet që mund të kenë mësuar [në terapi]”, thotë Sansone-Braff.

 3. Letrat mund të nisin dialogun: Tarot mund të ndihmojë që biseda të vazhdojë. “Nëse një person tërheq letrën e vdekjes dhe kuptimi për vekjen është i ndryshëm nga imi, ai është një moment perfekt që ne të flasim se si e njëjta situatë mund të sjellë histori dhe interpretime të ndryshme”, thotë Aida Manduley, terapiste për traumën. “[Letra e vdekjes] nuk duhet të jetë një gjë negative dhe ne mund ta përdorim atë për të folur për ndryshimet e jetës.”

 “Për njerëzit që nuk e shohin veten të përfaqësuar në fenë e organizuar, tarot është një mënyrë për t’u angazhuar shpirtërisht”, thotë Manduley.

 Disavantazhet

 1. Mund të jenë në kundërshtim me bindjet tuaja: Leximet tarot mund të kundërshtojë besimet tuaja fetare. Nëse besoni në fe, tarot mund të mos ju ndihmojnë. Shumë njerëz ndihen në faj.

 2. Nëse jeni skeptik, nuk do t’ju ndihmojë: Tarot shihet si një mjet për vetë-reflektim kritik, por ai nuk është studiuar intensivisht. Që tarot të funksionojë, duhet të “pezulloni mosbesimin” dhe të hapni diçka që mund të ndihet surreale. Jo të gjithë mund ta bëjnë.

 3. Nuk është një zëvendësim për terapinë: Sansone-Braff thekson se disa individë duhet të shkojnë sërish te një terapist dhe Manduley pajtohet. Përdorimi i tarotit nuk është një zëvendësim i udhëzimeve profesionale për shëndetin mendor, ilaçet ose planet e trajtimit. Manduley shton se në disa rrethana, tarot mund ta përkeqësojnë gjendjen mendore të një personi.

 4. Ka vend për keqinterpretim: Meqenëse kartat kanë kuptime të shumëfishta, është e mundur të keqinterpretohen ose të përdoren për të konfirmuar paragjykimet e mëparshme.

 Sansone-Braff ka pasur shumë klientë që e telefononin, duke e pyetur nëse duhet të bëjnë vaksinën e Covid-19. Ata i thanë se tërhoqën kartën e vdekjes dhe menduan se ky ishte universi që u thoshte të mos e bënin.

 “Unë u thashë,‘ Jo domosdoshmërisht. Le të tërheqim dy letra të tjera. Një person mori kartat e forcës dhe shëndetit. Unë i thashë, ‘Ndoshta po ju tregon se nëse bëni vaksinën, nuk do të vdisni dhe do të keni shëndet dhe forcë.’ Ne priremi t’i interpretojmë kartat në kuptimin e asaj që duam të nënkuptojnë.”

 A është e përshtatshme për ju?

 Ashtu si me çdo trajtim, tarot do të ndihmojë disa njerëz dhe nuk do të funksionojë për të tjerët. Testi i është i thjeshtë: A ju bën të ndiheni më mirë? Nëse lexoni letrat dhe nuk ndiheni mirë, nuk duhet ta praktikoni. Nëse ju shkakton ankth ose çfarëdo emocioni tjetër negativ, letrat janë duke ju dëmtuar.

 Tarot nuk këshillohen për individë me diagnoza të caktuara të shëndetit mendor, veçanërisht ata që përfshijnë simptoma si paranojë, psikozë ose sjellje obsesive-kompulsive.

 Flisni me një profesionist të shëndetit mendor për t’ju ndihmuar të përcaktoni nëse tarot është i përshtatshëm për ju.

Web Agency, Digital Agency, Web Development Agency

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here