Një test gjaku mund të zbulojë 50 lloje të kancerit…

0
11

Një test gjaku që mund të jetë në gjendje të zbulojë më shumë se 50 lloje të kancerit do të pilotohet nga NHS.

Testi i gjakut Galleri, i cili mund të zbulojë kancerin në fazën e hershme përmes një analize të thjeshtë gjaku, do të pilotohet me 165,000 pacientë në një marrëveshje të arritur nga NHS Anglia.

NHS England tha hulumtimi mbi pacientët me shenja të kancerit sugjeron që testi mund të identifikojë shumë lloje që janë të vështira për tu diagnostikuar herët, të tilla si kanceri i kokës dhe qafës, vezoreve, pankreasit, ezofagut dhe disa kancere të gjakut.

Krijuar nga kompania me bazë në SHBA Grail, testi kontrollon për ndryshime molekulare.

Nëse programi tregon se testi funksionon ashtu siç pritet për njerëzit pa simptoma, ai do të  bëhet i disponueshëm në mënyrë rutinore.

Testi mund të ndihmojë në përmbushjen e qëllimit të NHS për të rritur përqindjen e kancereve të kapura herët, gjë që mund të jetë çelësi për uljen e vdekshmërisë nga kanceri.

Pacientët që kanë diagnostikuar gjendjen e tyre në fazën e parë zakonisht kanë midis pesë dhe 10 herë shansin për të mbijetuar krahasuar me ata që gjenden në fazën e katërt.

Zbulimi i hershëm – veçanërisht për gjendje të vështira për t’u trajtuar si kanceri i vezoreve dhe pankreasit – ka potencialin për të shpëtuar shumë jetë.

Ky test premtues i gjakut mund të jetë një lojë-ndryshues në kujdesin ndaj kancerit, duke ndihmuar mijëra më shumë njerëz për të marrë një trajtim të suksesshëm.

Studimi i cili pritet të fillojë në mes të vitit 2021, do të përfshijë 165,000 njerëz.

Kjo do të përfshijë 140,000 pjesëmarrës të moshës 50 deri 79 vjeç, të cilët nuk kanë asnjë simptomë, por do të bëjnë analiza vjetore të gjakut për tre vjet.

Njerëzit do të identifikohen përmes regjistrave të NHS dhe do të afrohen për të marrë pjesë.

Kushdo me një test pozitiv do të referohet në NHS për hetim.

25,000 njerëzve të tjerë me simptoma të mundshme të kancerit gjithashtu do t’u ofrohet testimi për të shpejtuar diagnozën e tyre pasi të referohen në spital në mënyrë normale.

Rezultatet e këtyre studimeve priten deri në vitin 2023, dhe nëse rezultatet janë pozitive, atëherë ato do të zgjerohen për të përfshirë rreth një milion pjesëmarrës gjatë 2024 dhe 2025.

Sekretari i Shëndetësisë së Britanisë së madhe Matt Hancock tha:

‘Ne jemi duke ndërtuar një industri udhëheqëse botërore të diagnostikimit në Mbretërinë e Bashkuar – jo vetëm për koronavirusin por edhe për sëmundje të tjera. Ky test i ri emocionues dhe novator i gjakut nga Grail do të na japë një mjet tjetër për t’i dhënë më shumë njerëzve shansin më të mirë për të mbijetuar, duke demonstruar se si Britania e Madhe vazhdon të udhëheqë rrugën në përdorimin e trajtimeve më të fundit inovative për të ndihmuar pacientët. Shumë prej nesh njohin një të dashur që ka luftuar kundër kancerit dhe ka parë nga afër ndikimin e kësaj sëmundjeje vdekjeprurëse.’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here