Befasuese: Mjekët zbulojnë organ të ri në kafkën e njeriut!

0
8

Emma Hollen, Gazetare e shkencës

Kush do të mendonte se ishte akoma e mundur të zbuloheshin struktura të panjohura në trupin e njeriut?!

Sidoqoftë, kjo është ajo që ndodhi kohët e fundit me një grup mjekësh gjatë ekzaminimit të njëqind pacientëve me kancer. Qelizat staminale mbijetojnë nga vdekja e organizmit!

Qelizat staminale, të padiferencuara mund të formojnë duke i ndarë dhe specializuar ato në lloje të ndryshme indesh, gjë që i bën ato premtuese për metodat e mjekësisë rigjeneruese.

Studiuesit në Institut Pasteur kanë zbuluar se ata mund të mbijetojnë deri në 17 ditë pasi organizmi të vdesë.

Të habitur, biologët mendojnë se aty qëndrojnë çelësat për t’i përdorur ato më mirë në të ardhmen.

Trupi i njeriut është jashtëzakonisht i ndërlikuar: më shumë se 200 kocka, disa dhjetëra deri në disa miliona organe në varësi të mënyrës se si i përcaktojmë ato si edhe 200 lloje të qelizave janë përgjithmonë krah për krah, ingranazhe të një makine me bukurinë dhe saktësinë konfuze.

Nuk është çudi që brenda këtyre numrave astronomikë, një ose dy struktura mund t’i kenë shpëtuar deri më tani vëmendjes së studiuesve.

Si provë: një grup mjekësh kohët e fundit zbuluan aksidentalisht një palë gjëndra brenda kafkës ndërsa ata po shqyrtonin një mostër prej 100 pacientësh me kancer të prostatës.

Një strukturë e re!

Falë skanimit PSMA PET – që përdoret shpesh për zbulimin dhe monitorimin e kancerit të prostatës si edhe injektimit të një gjurmuesi radioaktiv, studiuesit janë në gjendje të identifikojnë tumoret në trup. Sidoqoftë, në këtë rast specifik është një element krejt tjetër që kombinimi i të dy proceseve ka nxjerrë në dritë.

Një palë gjëndra pështymore të vendosura në pjesën e prapme të nazofaringit (pjesa e traktit respirator që fillon nga hunda dhe çon në orofaring që vjen nga goja) u ndriçua paralelisht me tre të tjerët tashmë të njohur nga anatomistët.

“Subjektet kanë tre grupe të gjëndrave të mëdha të pështymës, por jo atje normalisht,” thotë onkologu i rrezatimit Wouter Vogel i Institutit Hollandez të Kancerit. Me sa dimë deri tani, gjëndrat e vetme të pështymës ose mukozës në nazofaringë janë mikroskopikisht të vogla dhe deri në 1000 prej tyre shpërndahen në mënyrë të barabartë mbi mukozën, prandaj imagjinoni habinë tonë kur Ne i zbuluam këto gjëndra?!”

Të rejat, të vendosura në nivelin e torus tubarius, u quajtën gjëndra tubare. Vështirë të vërehet, zbulimi i tyre mund të bëhet i mundur vetëm falë përparimeve më të fundit në skanimin e PSMA PET.

Pas zbulimit të tyre në të gjitha subjektet e shqyrtuara, studiuesit konfirmuan praninë e këtyre gjëndrave në dy kufoma, një burrë si edhe një grua.  “Për njohuritë tona, kjo strukturë nuk korrespondon me asnjë nga përshkrimet e mëparshme anatomike”, specifikojnë studiuesit në studimin e tyre, botuar në revistën Radioterapi dhe Onkologji.

Nëse konfirmohet, zbulimi i tyre mund të jetë vendimtar, veçanërisht në kalibrimin e seancave të radioterapisë, gjëndrat e pështymës  që janë veçanërisht aq të brishta.

Përgatiti Hamza HATIKA

 

://www.futura-sciences.com/sante/actualites/corps-humain-etonnant-docteurhttpss-decouvrent-nouvel-organe-crane-humain-83737/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here