Solidaritet me qytetarët dhe aktivistët shqiptarë që protestojnë kundër prishjes së paligjshme të Teatrit Kombëtar

0
11

Në orët e para të këtij mëngjesi, autoritetet shqiptare morën vendimin e tmerrshëm për prishjen e Teatrit Kombëtar, i cili ka qenë një çështje përçarëse dhe e diskutueshme vitet e fundit. Nën terrin e errësirës dhe masave të ashpra të shtetrrethimit, akti i qeverisë shqiptare përfaqëson një abuzim të qartë të sundimit të ligjit dhe besimit të dhënë nga organizatat e shoqërisë civile dhe aktivistët.

Pas gati tre vjet rezistence aktive nga aktivistë dhe artistë vendas, Teatri Kombëtar i Shqipërisë u shkatërrua të Dielën (17 maj) rreth orës 4:30 të mëngjesit me kohën lokale. Ndërtesa historike u bë temë e debatit të ndezur pasi bashkia e Tiranës njoftoi planet për ndërtimin e një kulle të re teatrale dhe tregtare në ndërtesën e saj. Vitin e kaluar ajo u emërua ndêr 7 objektet kulturore më të rrezikuara të Evropës në vitin 2020, nga organizata për mbrojtjen e trashëgimisë Europa Nostra.

Vendi është nën një katastrofë natyrore deri më 23 qershor, me orar të rregullave dhe kufizime mbi liritë në vend për më shumë se dy muaj. Përkundër kësaj, prishja provokoi protestën e disa qindra njerëzve, ndërsa dhjetëra qytetarë, aktivistë dhe një gazetar u arrestuan dhe janë në arrest policor.

Më herët këtë javë u mor një vendim qeverie për kalimin e të drejtave pronësore të Teatrit Kombëtar pranë bashkisë së Tiranës. Pas këtij vendimi, këshilli i bashkisë vendosi të procedojë me prishjen. Presidenti i Shqipërisë Meta paraqiti një padi në Gjykatën Kushtetuese duke argumentuar se kalimi i pasurisë dhe urdhri i prishjes ishin jokushtetuese. Sidoqoftë, qeveria nuk e priti vendimin e Gjykatës Kushtetuese e cila, duhet të theksohet, nuk është plotësisht funksionale për shkak të reformës së fundit në drejtësi. Për momentin, Gjykata Kushtetuese ka vetëm katër nga nëntë anëtarë, që do të thotë se nuk mund të mbajë seanca plenare, për të cilat kërkohen të paktën gjashtë gjyqtarë.

Duke shfrytëzuar këtë boshllëk, në vend që t’i angazhonte qytetarët në një dialog konstruktiv për të adresuar ankesat e tyre të ligjshme, qeveria shqiptare vazhdoi me planet e saj shkatërruese, dhe duke bërë kështu, ka treguar mospërfillje të plotë për sundimin e ligjit, parimet demokratike, si dhe shqetësime të vazhdueshme shëndetësore.

Ne qëndrojmë në solidaritet me partnerët në Shqipëri dhe u bashkohemi atyre, misionit të BE-së në Shqipëri dhe disa eurodeputetëve në dënimin e veprimit të qeverisë dhe kërkojmë respektimin e parimeve themelore demokratike dhe të drejtave të njeriut. Më tej, ne u bëjmë thirrje autoriteteve përkatëse që menjëherë të lirojnë të gjithë protestuesit paqësorë që janë ndaluar për ushtrimin e të drejtave të tyre të tubimit paqësor dhe lirisë së shprehjes kundër prishjes së paligjshme.

https://crd.org/2020/05/17/solidarity-with-albanian-citizens-and-activists-protesting-illegal-demolition-of-national-theatre/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here