Mitet e trupit që duhet ti harrojmë sa më shpejt

0
89

Ka aq shumë informacion rreth nesh në ditët e sotme, aq sa shpesh e kemi të vështirë të ndajmë një të vërtetë nga një gënjeshtër. Dhe, ndonjëherë besimi i njerëzve është jo vetëm i çuditshëm, por edhe i dëmshëm.

Ja disa nga disa nga mitet më popullore rreth trupit njerëzor dhe të vërtetat që fshihen pas tyre

1. Mit – Ne përdorim vetëm 10 për qind të trurit
Fakt – Pjesa më e madhe e korteksit të trurit punon me kapacitet të plotë edhe kur jemi duke fjetur gjumë.

2. Mit – Qelizat e trurit pushojnë së rrituri kur arrijmë moshën madhore
Fakt – Neuronet zhvillohen dhe ndryshojnë gjatë gjithë jetës sonë.

3. Mit – Shikimi dëmtohet kur lexoni një libër natën ose në një monitor kompjuteri
Fakt – Sytë tuaj lodhen shpejt pas kësaj, por çlodhen plotësisht pas një pushimi.

4. Mit – Majat e djegura të flokëve mund të eliminohen përmes shampove apo balsamit
Fakt – Majat e djegura të flokëve mund të eliminohen ose zhduken vetëm duke i prerë ato.

5. Mit – Njeriu ka vetëm 5 shqisa: shikimi, dëgjimi, nuhatja, prekja dhe shija
Fakt – Kemi të paktën 21 shqisa, p.sh: shqisën e balancës dhe të temperaturës.

6. Mit – Është e lehtë të ftohesh kur është ftohtë
Fakt – I ftohti shkaktohet nga viruset, jo nga temperatura e ajrit.

7. Mit – Pirja e alkoolit të nxeh
Fakt – Alkooli përhapet në enët sipërfaqësore të gjakut, duke bërë që të ndiheni më të ngrohtë

8. Mit – Djersa largon toksina nga trupi juaj
Fakt – Gjëndrat e djersës qetësojnë trupin tuja.

9. Mit – Karota përmirëson shikimin
Fakt – Karota ndihmon në parandalimin e degjenerimit të muskujve, por nuk përmirëson shikimin.

10. Mit – Dhëmbët e shëndetshëm duhet të jenë borë të bardhë
Fakt – Ngjyra natyrale e dhëmbëve është e verdha e lehtë

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here