Pse po heshtet për pjesën e “pasme” te ndryshimeve kushtetuese ?!

0
45

Nga Nebil Çika

 

Debatit për “ndryshmet kushtetuese” po i vjen fundi dhe me gjasa pas negocionit te ri ndërkombëtar qe sipas njoftimeve merr parasysh propozimin e dyte te PD, për rekomandimin 88 te Komisionit te Venecias, drafti do të votohet në Parlament  sipas parashikimit në 21 korrik. Kaq ishte, shumë zhurmë për asgjë !  Vizita e Zëvendëssekretares Amerikane të shtetit Nuland  ne Tiranë  i dha fund një sherri e krize politike disa mujore, sa hap e mbyll sytë, duke e vene ne dyshim  seriozitetin e këtij sherri midis  PD e PS  dhe duke zbuluar ne fakt probleme te tjera ato qe janë ne te vërtetë të tilla për Shqipërinë dhe shqiptarët po që për shkak te natyrës se tyre delikate janë lënë me qellim jashtë diskutimeve e debatit politik  njëherazi edhe jashtë vëmendjes së publikut .

Në fakt pika me e nxehte, me e rëndësishme ,me e pa pranueshme dhe më me hile e ndryshimeve kushtetuese është sanksionimi  me ligj kushtetues i martesave të të njëjtit seks ” homoseksuale” apo “pedersate”,  siç i quan populli , qe parashikon paketa e ndryshimeve kushtetuese qe do te votohet ne 21 korrik ne Kuvend . Se çfarë lidhje kane martesa e te njëjtit seks me Reformën ne Drejtësi,  një dreq e di ,  se Zoti nuk i njeh e pranon këto gjera , por fakti qe ato janë  futur si votim ne një paketë ndryshimesh kushtetuese e bën automatikisht te dyshimte te gjithë paktën dhe sidomos debatin rreth sajë.

Mbajtja jashtë debatit publik e politik të ligjit për martesat homoseksuale  ka qene dhe mbetet  hilja dhe poshtërsia me e madhe qe i behet shqiptareve ne te gjithë  këtë , gjoja debat,  për ndryshimet kushtetuese. Deti tani dy deputete te Kuvendit Mesila Doda e PDIU dhe Genc Ruli  i PD kane guxuar ta denoncojë  publikisht këtë orvatje malinjë nga politika dhe ndërkombëtarët për ta “futur ujin nën rrogoz” me mbajtjen e debatit vetëm tek njëra pjesë e ndryshimeve kushtetuese  Reforma në Drejtësi, për te cilën me ne fund. Askush tjetër nuk guxon të false . Media ,institucionet religjioze, partitë politike konservatore etje heshtin. Ka një bllokim total e kriminal  te diskutimit publik  te kësaj çështje nga me te rëndat e me seriozet ne se lejohet te behet realitet.

Në fjalën e sajë dje ne Tiranë ne argumentet që solli për rëndësinë e votimit te ndryshimeve kushtetuese znj. Nuland tha se 91 % të shqiptareve kërkojnë reformën në drejtësi. Shume i drejte dhe e besueshme kjo shifër e matjes se perceptimit i publikut  shqiptar për reformën ne drejtësi . Por ndryshimet  kushtetuese nuk kane  brenda vetëm “Drejtësinë” ato  sanksionojnë me kushtetutë edhe “martesat e personave me seks te njëjtë” . Pyetja ime dhe besoj e shumë shqiptarëve per znj. Nuland dhe ata qe i kane ofruar asaj shifrat e sondazheve te perceptimit publik  për ndryshimet kushtetuese është: Sa % e shqiptarëve nuk janë dakord me “martesat homoseksuale ” ? Sigurisht mbi 91 % ! Por ndoshta askush nuk  ka guxuar te beje një sondazh të tillë por edhe ne se e kanë bërë nuk guxojnë ti publikojnë shifrat e rezultateve. Ç’është ky satndard i dyfishtë  demokracie. Ne se vërtetë,  ndryshimet kushtetuese behën si pjese e vullnetit të shqiptarëve , atëherë ky vullnet, ky standard duhet te jete korrekt e  te reflektohet e zbatohet për të gjitha pjesët e paktes se ndryshimeve , si për “drejtësinë”  edhe për “homoseksualët” . Të respektohet vullneti i publikut për te dy këto çështje. Pse nuk po ndodh kështu ?!

 

Flitet ne mënyre të vazhdueshme për kapje politike të medieve,institucioneve  e shoqërisë civile . Heshtja e tyre për “martesat homo” është prova me e mirë për këtë pretendim e realitet shqiptar . Por me shumë ne këtë situatë me ka befasuar heshtja apo kapja e institucioneve fetare qe ne te gjithë boten janë kundërshtaret kryesor martesave e marrëdhënieve homoseksuale . Kishat Katolike, Ortodokse, Protestane ,Komuniteti Mysliman .Kryegjyshata Botërore Bektashiane heshtin , kur ne fakt  e kane  detyrë  hyjnor te mos  e bëjnë një gjë te tillë. Ç’farë hipokrizie !  Ne se  nuk flisni sot për të mbrojtur fjalën e  Zotit dhe familjen bazat kryesore te Besimit , aq te qarte ne raport me martesat homoseksuale,  perse jeni ende  ne ato detyra e pozicione?!  Ky është një raport hipokrit madje  kriminal jo vetëm me popullin  qe pretendoni se e udhëhiqni por edhe me Zotin që pretendoni se i shërbeni. Ky është pa dyshim një turp , një mëkat i madh. Ne se kleri do të reagonte sigurisht qe nuk kishte politike e ndërkombëtarë qe mund ta  klononte një ligj te tille . Janë pikërisht besimtarët e kleriket ata qe i kane penguar iniciativ te tilla  ligjore edhe ne vendet me te zhvilluar perëndimore. Sa shtete ne SHBA nuk lejojnë martesa homoseksuale po ne BE . Nuk ka  Italia e Greqia një ligj të tillë perse duhet ta ketë Shqipëria .

 

Si përfundim dua e them si ky është një ligj qe sulmon ne themel shoqërinë shqiptare  identitetin kombëtar apo me mire te themi atë çfarë ka ngelur prej tij. Mendoj se  ligjvënësit  partitë politike  sidomos ato konservatore, kleri dhe pjesa normale e shoqërisë kane detyrimin por edhe mundësinë  ta bllokojnë këtë tentative politike  kundër familjes, besimit dhe moralit te shoqërisë sonë. Deputetet ne votimin , nen për nen, te paketës se ndryshimeve kushtetuese  mund dhe duhet te mos ta votojnë këtë pjesë” pederaste” te sajë. Ne se nuk e bëjnë ,  do marrin mbi vete një përgjegjësi te madhe para familjeve te tyre, kombit dhe Zotit.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here