Hëna e plotë shkakton probleme mendore te njerzit

0
50

njeriu ujkNëpër shekuj, shumë persona kanë pëshpëritur frazën: ‘Duhet të jetë Hënë e plotë atje përjashtë”, në një përpjekje për të shpjeguar ngjarje të çuditshme natën. Në të vërtetë, perëndesha romake e Hënës mbante një emër që mbetet i njohur edhe sot: Luna, ose prefiksi i fjalës lunatik – i çmendur. Filozofi grek, Aristoteli dhe historiani romak, Plakushi Plin thoshin se truri ishte organi “më i lagësht” në trupin e njeriut dhe si rrjedhim më i prekshëm nga ndikimet e Hënës, e cila shkakton dallgët. Besimi në “efektin e çmendurisë hënore”, apo “efekti i Transilvanisë” siç e quajnë ndonjëherë mbizotëroi në Europë edhe në Mesjetë, atëherë kur qeniet njerëzore mendonin shpesh për shndërrimin në njerëz-ujq apo vampirë gjatë netëve me Hënë të plotë. Edhe sot, shumë njerëz mendojnë se fuqitë mistike të Hënës shkaktojnë çrregullime, shtrime në spitale psikiatrikë, vetëvrasje, vrasje, aksidente në trafik, përleshje, kafshime qensh dhe gjithfarësoj ngjarjesh të çuditshme

 

Uji ?

 

Duke ndjekur Aristotelin dhe Plakushin Plin, disa autorë bashkëkohorë, si psikiatri nga Majemi Arnold Lieber kanë hedhur idenë që efektet e hënës së plotë mbi sjelljen vijnë për shkak të ndikimit ndaj ujit. Në fund të fundit, trupi i njeriut është 80 përqind ujë, kështu që ndoshta Hëna vepronë me magjinë e saj, duke prishur reshtimin e molekulave të ujit në sistemin nervor. Por ka të paktën tre arsye, përse ky shpjegim nuk qëndron. Së pari, efektet gravitacionalë të Hënës janë shumë të vegjël për të gjeneruar efekte të dukshëm mbi aktivitetin e trurit, jo më sjelljen. Siç thotë një astrolog, një mushkonjë mbi krahun tonë ushtron më shumë tërheqje gravitacionale se sa Hëna. Së dyti, forca gravitacionale e Hënës ndikon vetëm në trupat e hapur me ujë, si oqeane e liqene, por jo burime të mbyllur uji, si trupi i njeriut. Së treti, efekti gravitacional i hënës është i fuqishëm vetëm gjatë Hënave të reja – kur Hëna është e padukshme për ne.

 

Nga buron

 

Nëse efekti i Hënës është thjeshtë një legjendë urbane astronomike dhe psikologjike, përse është kaq i përhapur? Ka disa arsye të mundshme. Sigurisht që mbulimi mediatik luan jnë rol. Shumë filma amerikanë i përshkruajnë netët me Hënën e plotë si skenat e ngjarjeve të tilla si therje, vrasje dhe sjellje psikotike. Po kështu, studimet tregojnë se shumë njerëz bien pre e një fenomeni që psikologu Jean Chapman e quan “korrelacion iluziv” – perceptimi i një asosacioni që në fakt nuk ekziston. Për shembull, shumë njerëz që kanë dhimbje të kyçeve këmbëngulin që dhimbja e tyre rritet gjatë kohës me shi, ndonëse studimet e hedhin poshtë këtë. Pak a shumë si mirazhet me ujë që ne vëzhgojmë në rrugë të lira gjatë ditëve të nxehta të verës, korrelacionet iluzivë mund të na bëjnë të perceptojmë fenomene kur këta nuk ndodhin. Megjithatë, ky shpjegim ndonëse mund të jetë një pjesë e rëndësishme e gjëzës, nuk tregon se si nisi nocioni i Hënës së plotë. Një ide intriguese për origjinën e tij na vjen prej psikiatrit Charles Raison dhe shumë kolegëve të tij. Sipas Raison, efekti i çmendurisë hënore mund të përmbajë një pjesëz të vërtetë në kuptimin që dikur mund të ketë qenë real. Raison mendon që përpara mbërritjes së ndriçimit të jashtëm në kohët moderne, ndriçimi i madh i Hënës së plotë nuk i lejonte njerëzit që jetonin jashtë që të flinin – duke përfshirë shumëkënd që kish çrregullime mendore. Për arsye se mungesa e gjumit shpesh herë shkakton sjellje të çrregullta me disa kushte të caktuara psikologjikë, si çrregullimi bipolar (më parë i quajtur depresion maniak), Hëna e plotë mund të ketë qenë lidhur me një rritje të numrit të sjelljeve të çuditshme në një epokë të shkuar. Kështu që, ky efekt, në fjalët e tyre mund të jetë një “fosil kulturor”. Ne mund të mos e mësojmë asnjëherë nëse ky shpjegim është i saktë. Por të paktën në botën e sotme, efekti i çmendurisë hënore duket se i ka shumë të dobëta bazat.

 

 

Të jetuarit me “sindromën njeri-ujk”

 

Devi Budhathoki dhe fëmijët e saj Manjura 14 vjeçare, Niraj 12 vjeçar dhe Mandira 7 vjeçare, vuajnë të gjithë nga sindroma “njeri-ujk”, një veçori e rrallë që shkakton rritje të madhe të flokëve. Devi dhe fëmijët e saj ishin lindur me sindromën Congenital Hypertrichosis Lanuginosa, dhe si pasojë e kësaj dukurie, ata kanë shumë flokë me ngjyrë të zezë, të cilat ua mbulojnë fytyrat e tyre dhe pjesët e tjera të trupit, ku zakonisht flokët nuk mbijnë. Me shpresë që të shpëtojnë nga kjo gjendje, familja Budhathoki u largua nga fshati i tyre i vetmuar në krahinën e maleve Dolkha, në veri të Nepalit, që t’iu nënshtrohen mjekimit me laser afër kryeqytetit Kathmandu. Devi dhe dy fëmijët e saj më të mëdhenj iu nënshtruan një procedure që nuk depërtonte në fytyrat e tyre, në përpjekje që të zvogëlojnë simptomat dhe për shkak të fëmijëve të tyre, të lehtësojnë periudhat e jetës së tyre afër kalimit në periudhën e adoleshencës. Ata të tre mund të shihen të lumtur pas këtij mjekimi në spitalin Dhulikhel në Kavre, në periferi të kryeqytetit të Nepalit, Kathmandu. “Brengosem më shumë për fëmijët e mi, sesa për veten time. Ata përqeshen nga shoqëria e tyre. Fëmijët e mi kanë folur për jetën e tyre të re, pasi që ne dëgjuam se spitali do të na mjekojë”, tha zotëri Budhathoki para kësaj ndërhyrjeje mjekësore. Djali im u tregoi shokëve të tij se ai do të kthehet me një fytyrë të re, dhe shoqëria e tij nuk do të ketë mundësi ta ngacmojë më.