Standard.al

Lajmi në Reuters: Greqia paraqet projekt-ligjin mbi shtrirjen e ujërave territoriale në Jon

0

Qeveria konservatore e Greqisë ka paraqitur një projektligj në parlament për të zgjatur kufirin perëndimor të ujërave të saj territoriale në Detin Jon në 12 milje detare, pas negociatave me fqinjët e saj rajonalë Italinë dhe Shqipërinë.

Projekt-ligji, i paraqitur vonë të Premten, do të zgjasë ujërat e tij perëndimorë nga gjashtë milje detare aktualisht. Kjo nuk do të ndikonte në ujërat në Egje, pranë brigjeve jugore dhe lindore të Greqisë, ku Athina ka qenë në mosmarrëveshje me aleatin e saj të NATO-s Turqinë për kufijtë detarë.

Greqia dhe Italia kanë nënshkruar tashmë një marrëveshje mbi kufijtë detarë që krijojnë një zonë ekonomike ekskluzive në Detin Jon, ndërsa Athina dhe Tirana ende nuk kanë rënë dakord për të gjitha detajet e kufirit të tyre detar dhe e kanë referuar çështjen në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë.

Kryeministri grek Kyriakos Mitsotakis u takua me homologun e tij shqiptar Edi Rama në Athinë të Premten.

Në projekt-ligj, i cili pritet të votohet më vonë këtë muaj, Greqia thotë se sipas Konventës së Kombeve të Bashkuara 1982 mbi Ligjin e Detit ajo mban të drejtën për të ushtruar të drejtat e saj në pjesë të tjera të territorit të saj.

Në lindje të Greqisë, Turqia ka paralajmëruar se një veprim i ngjashëm nga Athina do të ishte një “casus belli”, ose shkak për luftë.

Tensionet janë përshkallëzuar që nga viti i kaluar mbi burimet e energjisë në Mesdheun lindor.

Të dy vendet ranë dakord disa muaj më parë për të rifilluar bisedimet eksploruese mbi pretendimet e kontestuara detare në zonë pas një ndërprerje katër-vjeçare, por asnjë datë nuk u caktua. Shpresat ishin ringjallur për një rinisje këtë vit. (Raportimi nga Renee Maltezou Redaktimi nga Ros Russell)

 

https://www.reuters.com/article/greece-diplomacy/greece-submits-bill-on-western-territorial-waters-extension-idINL8N2JK06K

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.