Standard.al

Pse Britania e Madhe është shteti i parë që merr vaksinën antiCovid? CNN zbulon detajet e “marrëveshjes”

0

Britania e Madhe u bë vendi i parë perëndimor që autorizoi një vaksinë kundër COVID-19, duke shënuar një moment kryesor në luftën globale kundër coronavirusit.

Britania ka qenë një nga vendet më të goditura nga pandemia, me numrin më të lartë të të vdekurve në Evropë dhe qeveria e saj është kritikuar ashpër për trajtimin e krizës, raporton CNN.

Por tani, britanikët kanë kapërcyer Bashkimin Evropian dhe Shtetet e Bashkuara me këtë njoftim.

Pse ishte e para Britania e Madhe? Vaksinës iu dha autorizimi i urgjencës në Mbretërinë e Bashkuar nga rregullatori i saj i pavarur, Agjencia Rregullative e Barnave dhe Produkteve Shëndetësore (MHRA), e cila ka luajtur një rol vendimtar në proces.

MHRA filloi një rishikim rrotullues të të dhënave të Pfizer dhe BioNTech nga tetori, me çdo “paketë” të të dhënave të rishikuara sa më shpejt që të bëhen të disponueshme. Kjo i lejoi rregullatorët të shqyrtojnë të dhënat në detaje para se të dorëzohej një kërkesë përfundimtare për autorizim.

Sipas MHRA, një rishikim i dyfishtë “mundësoi të përdoret për të përfunduar vlerësimin e një ilaçi ose vaksine premtuese gjatë një emergjence të shëndetit publik në kohën më të shkurtër të mundshme”.

Kjo qasje ndihmoi në përshpejtimin e procesit të autorizimit dhe një rishikim zyrtar i të gjitha informacioneve të nevojshme filloi në Britani më 23 nëntor, duke çuar në njoftimin e së mërkurës.

Një qasje e ngjashme për rishikimin e vaksinave po përdoret nga Agjencia Evropiane e Barnave (EMA). EMA filloi procesin e saj të rishikimit të të dhënave Pfizer më 6 tetor dhe BioNTech dhe Pfizer paraqitën një kërkesë për të përfunduar procesin e rishikimit më 1 dhjetor. EMA ka thënë se do të përfundojë shqyrtimin e saj deri më 29 dhjetor.

Shtetet anëtare të Bashkimit Evropian nuk mund të shpërndajnë një vaksinë kundër COVID-19 derisa të mos autorizohet nga EMA dhe të nënshkruhet nga Komisioni Evropian, sipas rregullave të EMA.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.