Standard.al

“Përse nuk heton Prokuroria pas denoncimit nga Partia Demokratike?” Basha: Kanë kalur 2 javë e 4 ditë që kur mjekët na e kanë sjellë këtë denoncim dhe asnjë hetim nuk është nisur nga Prokuroria

0

Kreu i PD-së Lulzim Basha i ftuar në ABC Neës, foli  për çështjen e mosraportimit të vdekjeve të shkatuar nga Covid-19.

Kryedokrati tha: “Kanë kalur 2 javë e 4 ditë që kur mjekët na e kanë sjellë këtë denoncim dhe asnjë hetim nuk është nisur nga Prokuroria.”

Endri Xhafo: Një pyetje shumë shkurt. Kur e zbuluat si Parti Demokratike që kishte diçka me shifrat?
Lulzim Basha: Domethënë, denoncime ka pasur vazhdimisht dhe padiskutim si çdo qytetar kemi njohur familje të dashurit e të cilëve janë ndarë nga jeta dhe nuk janë raportuar si viktima të COVID-it ndonëse qartësisht janë ndarë nga COVID-i, besoj.
Endri Xhafo: Kjo është e qëllimshme apo është çështje metodologjie?
Lulzim Basha: Por informacioni i saktë me emër dhe me mbiemër ka mbërritur disa orë para se unë të futesha në studion përkatëse ku dhe e bëra publik denoncimin e mjekëve. Është denoncim i mjekëve.
Endi Xhafo: E di pse zoti Basha? Sepse ne këtu, në redaksi besoj edhe kolegët e televizionit Klan e kanë ditur që ka pasur një lloj metodologjie të llogaritjes së viktimave e cila nuk llogariste si persona të COVID-it persona të cilët vdisnin, ishin të infektuar me COVID apo vdisnin nga një sëmundje tjetër.
Lulzim Basha: Protokolli i OBSH-së thotë qartë. Në qoftë se shkaku fillestar është COVID-it atëherë edhe vdekja duhet të regjistrohet si COVID dhe arsyeja pse protokolli i OBSH-së e kërkon këtë se duhet zbatuar.
Esjona Konomi: Italia, Gjermania ka një debat metodologjie që nuk e shteruar asnjë herë.
Lulzim Basha: Prandaj, sot fatkeqësisht nuk e kam me vete protokollin e OBSH-së por e kam lexuar. Kam një grup shumë të mirë ekspertësh të cilët janë në kontakt të përhershëm me kolegët e tyre në Gjermani edhe në Itali, në veçanti në Itali, pra kolegët nga Bergamo, në Romë, në Puglia dhe në veçanti janë në kontakt me OBSH-në. Tani shikoni çfarë thotë OBSH-ja dhe pastaj unë mendoj që përballë një eksperteje duhet vendosur një ekspert tjetër.
Endri Xhafo: Në fakt ajo është e Prillit.
Lulzim Basha: Po është e Prillit. Ky tani është vdekjet sipas COVID 19, po ta shikoni domethënë ta çertifikojmë kështu, OBSH-ja. Dhe thotë monitorimi I vdekshmërisë duhet të bëhet në përputhje me definimin e OBSH-së: Një vdekje nga COVID 19 për qëllime të monitorimit definohet si një vdekje e cila rezulton nga një sëmundje e mundshme ose e konfirmuar sipas COVID 19-ës përveçse nëse ka një kauzë alternativë e cila nuk lidhet me COVID si për shembull trauma.
Kanë kaluar dy javë e 4 ditë që kur ne mjekët na kanë sjellë këtë denoncim. Pse nuk lëviz prokuroria? Kaq është pyetja ime. Kaq ja ka detyrim qytetarëve për transparencë.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.