Standard.al

Lajm i mirë për mutacionin e virusit SarsCoV2

0

Virusi SarsCoV2 ndryshon, por deri më tani nuk duket se është bërë më ngjitës për njerëzit: lajmi i mirë vjen nga analiza e gjenomeve virale të marra nga mbi 46,000 pacientë Covid në 99 vende të botës.

Studimi, i koordinuar nga University College London (Ucl) dhe botuar në revistën Nature Communications, dokumenton më shumë se 12,000 mutacione, por asnjë nuk duket se i ka dhënë koronavirusit një avantazh të veçantë evolucionar.

Monitorimi i vazhdueshëm do të jetë gjithashtu thelbësor në muajt e ardhshëm, shpjegojnë ekspertët, në mënyrë që vaksinat e ardhshme të përshtaten në çdo formë mutante.

Në këtë fazë “ne duhet të qëndrojmë vigjilentë”, thonë studiuesit, sepse vaksina mund të rrisë presionin selektiv mbi virusin, duke favorizuar shfaqjen e formave të reja mutante.

“Ne jemi të bindur se do të jemi në gjendje t’i identifikojmë ato në mënyrë që t’i përshtatim vaksinat në kohë, nëse është e nevojshme”, siguron koordinatori i studimit, Francois Balloux i UCL.

Imunologu Antonella Viola i Universitetit të Padovës gjithashtu ndan të njëjtin mendim, duke nënvizuar se SarsCov2 është “mjaft i qëndrueshëm: variante shfaqen herë pas here, por tani ajo që është përhapur tek ne është gjithmonë e njëjta.

Studimi është efektiv kundër variantit që po qarkullon dhe disa në veçanti, të tilla si Pfizer dhe Moderna, e kanë këtë karakteristikë: nëse në një vit virusi do të kishte mutuar do të ishte e lehtë për t’i përshtatur ato “.

Deri më tani, 12,706 mutacione janë identifikuar në gjenomën SarsCoV2, kryesisht të induktuar nga veprimi i sistemit imunitar të njeriut: nga këto, 398 janë zhvilluar në disa raste dhe në mënyrë të pavarur.

Studiuesit shikuan 185 në veçanti, të cilat u shfaqën të paktën tre herë në mënyrë të pavarur gjatë pandemisë.

Duke i vendosur në pemën evolucionare të virusit, ata ishin në gjendje të vëzhgonin se asnjë nga këto nuk u dha një avantazh të veçantë transportuesve të virusit.

Asnjë mutacion nuk e rriti transmetueshmërinë, madje as mutacioni i famshëm D614G i proteinës Spike.

“Virusi – komenton gjenetisti Lucy van Dorp nga UCL – mund të ketë arritur tashmë përshtatjen maksimale me strehuesin njerëzor deri në kohën kur e zbuluam”.

Në fakt, vlerësohet se virusi bëri që specia të hidhej drejt njeriut midis tetorit dhe nëntorit 2019, ndërsa gjenomet e para virale të studiuara datojnë në fund të dhjetorit: “është e mundur që në atë pikë – përfundon Balloux – mutacionet thelbësore për transmetueshmëria tek njerëzit tashmë ishte shfaqur dhe rregulluar “.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.