Numri i vdekjeve globale të koronavirusit mund të arrijë në dy milion para se një vaksinë efektive të përdoret gjerësisht, ka paralajmëruar Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).

Dr. Mike Ryan, kreu i urgjencave të OBSH-së, tha se shifra mund të jetë më e lartë pa veprime të bashkërenduara ndërkombëtare, raporton BBC.

Pothuajse një milion njerëz kanë vdekur me Covid-19 në të gjithë botën që kur sëmundja u shfaq për herë të parë në Kinë në fund të vitit të kaluar.

Infeksionet e virusit vazhdojnë të rriten, me 32 milion raste të konfirmuara në nivel global.

Fillimi i një rritje të dytë të infeksioneve të koronavirusit është parë në shumë vende në hemisferën veriore kur dimri po afrohet.

Deri më tani, SH.B.A., India dhe Brazili kanë konfirmuar më së shumti raste, duke regjistruar më shumë se 15 milion në total.

Por ditët e fundit, ka pasur një ringjallje të infeksioneve në të gjithë Evropën, duke nxitur paralajmërime për bllokime kombëtare të ngjashme me ato të imponuara në kulmin e valës së parë të pandemisë.

“Në përgjithësi brenda këtij rajoni shumë të madh, ne po shohim rritje shqetësuese të sëmundjes,” tha Dr Ryan për rritjen e dukshme të rasteve në Evropë.

Ai u bëri thirrje evropianëve të pyesnin veten nëse kishin bërë mjaft për të shmangur nevojën për bllokime dhe nëse alternativa, të tilla si testimi dhe gjurmimi, karantinat dhe distancimi shoqëror, ishin zbatuar.

I pyetur nëse dy milion viktima në të gjithë botën ishin të mundshme para se një vaksinë të vihej në dispozicion, Dr Ryan tha: “Nuk është e pamundur”.

Ai shtoi se nivelet e fatalitetit po binin ndërsa trajtimet për sëmundjen po përmirësoheshin.

Por trajtimet më të mira madje edhe vaksinat efektive mund të mos jenë të mjaftueshme për të parandaluar vdekjet që tejkalojnë dy milion, tha ai.

“A jemi të gatshëm të bëjmë atë që duhet për të shmangur atë numër?” Dr Ryan pyeti, duke u bërë thirrje qeverive të bëjnë gjithçka për të kontrolluar Covid-19.

“Në qoftë se nuk i bëjmë të gjitha, numri për të cilin flisni nuk është vetëm i imagjinueshëm, por fatkeqësisht dhe fatkeqësisht, shumë i mundshëm.”