Standard.al

Rama fsheh masakrën në farmaceutikë, po me atë mafie duhet të merret SPAK

0

Nga Tritan Shehu.

Rama kërkon të fshehë “masakrën” në farmaceutikë duke bojatisur godinën e Agjencisë së Barnave! Tashme me atë masakër dhe “mafien” e farmaceutikës duhet të merret SPAK.
Shfaqja e sotme me rikonstruksionin e godines se asaj Agjensie, e vetmja ne Europe e pa akredituar, jashte kerkesave profesionale, kur cilesia e siguria e medikamenteve ne qarkullim tek ne, vecanerisht per zgjedhjet e para te listes eshte larg standarteve europiane, propagande boshe. Dhe kjo per listen me te shkurter e perqindjen me te ulet te rimbursdimit te atyre medikamenteve ne Kontinent, pavaresisht genjeshtrave si dhe sot per “shendetesine falas”.
Kjo agjensi mbetet vetem nje “zyre” e Ministrise, pa bashkepunim me agjensite si motra e EMA per rregjistrimet, farmakovigjilencen, efektet anesore, politikat medikamentoze te tregut etj, e qe nuk publikon on line as cmimet CIF te barnave apo dhe disa “leje”.
Pra nuk jane “vetradat” qe mund te bindin kompanite e medha te mirenjohura te mos largohen nga tregu i yne sic po ndodh e te garantohet cilesia e barnave a materialeve ne nivelin europian, por do te jene:
—Baza e sigurise medikamentoze do te jete Ligji i ardheshem i bazuar te koncepti se “cilesia e siguria eshte paresore” e sanksionuar me divizen europiane “Liberalizim i kontrolluar”, pikerisht per te mbushur tregun me barna te origjines se sigurte te standarteve EMA, FDA etj te barazvlefshme e jo me medikamente te dyshimta.
—Siguria medikamentoze do te mbeshtet mbi “Vigjilencen farmaceutike”, me sistemin “Track and Trace” per te eliminuar importet paralele, “fake druges” etj, me detyrimin edhe te prodhuesve e operatoreve vendas per tu pajisur me certifikim nderkombetar per standartet europiane te GMP, GDP, GFP, etj, “molle” te ndaluara keto per ate Agjensi!
— Ajo do te lidhet me kualifikimin e personelit, goditjen e korrupsionit, bashkeveprimin me agjensite europiane, transparencen etj, deri me zgjerimin e listes se rimbursimit e rritjen ne vlere te tij, etj.
Kjo Qeveri, qe me ndryshimet ligjore te 2014 “shqeu portat” e me mekanizma te rrezikshem shkaterroi sigurine medikamentoze ne vend duke i hapur rrugen “kriminalizimit” te farmaceutikes, rrenoi elemetet sociale, sot kerkon te mashtroje shqiptaret me disa “bojra e pasqyra”, ashtu si kolonet silleshin me indigjenet dikur.
Ne fakt gabon, te gjithe e njohin realitetin e farmaceutikes sone, por qe me Qeverine Basha do te ndryshoje rrenjesisht!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.