Standard.al

Shpiket filtri i ajrit që vret koronavirusin, kërkon temperaturë 200 gradë Celsius

0

Studiuesit hartuan një filtër ajri “kap dhe vrét” që mund të bllokojë COVID-19, duke e vrárë atë pothuajse menjëherë, sipas një njoftimi nga Universiteti i Hjustonit.

Studiuesit raportuan që testet e viruseve në Laboratorin Kombëtar Galveston gjetën 99.8% të romanit SARS-CoV-2 – që shkakton COVID-19 killedwas u vrá në një kalim të vetëm përmes filtrit, i cili është bërë nga shkumë nikeli. Filtri gjithashtu vrau 99.9 përqind të sporeve të antraksit gjatë testimit, sipas studiuesve.

Zhifeng Ren, drejtor i Qendrës Texas për Superconductivity në UH, bashkëpunoi me Monzer Hourani, CEO i Medistar, një firmë e zhvillimit të pasurive të patundshme mjekësore me bazë në Houston, së bashku me studiues të tjerë për të hartuar filtrin, i cili përshkruhet në detaje në një punim të botuar në materialet e sotme fizikë, shkruajnë mediat e huaja.

“Ky filtër mund të jetë i dobishëm në aeroportet dhe aeroplanët, në ndërtesat e zyrave, shkollat ​​dhe anijet e lundrimit për të ndaluar përhapjen e COVID-19”, tha Ren, MD Anderson Kryetar Profesor i Fizikës në UH dhe autor bashkë-korrespondues për gazetën, në një lëshim. “Aftësia e tij për të ndihmuar në kontrollin e përhapjes së virùsit mund të jetë shumë e dobishme për shoqërinë.”

Drejtuesit e Medistarit po propozojnë gjithashtu një model të nivelit të lartë, i aftë për të pastruar ajrin në mjedisin e afërt të një punonjësi të zyrës, tha Ren. Studiuesit e dinin që virùsi mund të qëndrojë në ajër për rreth tre orë. Me rihapjen e bizneseve, pati një ùrgjencë të shtuar për të kontrolluar përhapjen e virùsit në hapësirat me ajër të kondicionuar.

Medistar e dinte që virùsi nuk mund të mbijetojë temperaturat prej rreth 158 gradë Fahrenheit, kështu që studiuesit hartuan një filtër të nxehtë, rreth 200 gradë Celsius, që vrét virùsin pothuajse menjëherë, sipas lëshimit. Ren tha se një prototip plotësonte kërkesat për sistemet konvencionale të ngrohjes, ventilimit dhe ajrit të kondicionuar (HVAC). Studiuesit kanë bërë thirrje për një heqje të shpejtë të pajisjes.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.