Standard.al

Dakortësia për Reformën Zgjedhore/ Zëdhënësi i PPE: Të miratohet sipas paktit të 5 qershorit. Duhet nisur procedimi penal edhe ndaj ligjshmërisë së zgjedhjeve vendore

0

Anëtari i Parlamentit Europian dhe partise se kancelares Merkel,  Michael Gahler, nepermjet nje statusi ne Facebook ka reaguar pas akordimit te Keshillit Politik per dakortesine rreth Reformes Zgjedhore, te permbsuhur ne afatin e 5 qershorit.

Gahler vlereson punen dhe marreveshjen e paleve, duke theksuar se ishte kusht kryesore i BE per fillimin e negociatave te pranimit per Shqiperine.

 

Postimi i plote:

Së bashku si EPP Group në Parlamentin Europian, urojmë partitë në Këshillin Politik të Shqipërisë, të cilat pas akordimit të 5 qershorit, ranë dakord për paketën e ndryshimit zgjedhor. Ne lavdërojmë konsensusin e mbajtur të partisë së kryqit që përfshinte Partinë Socialiste në pushtet dhe Partinë Demokratike (anëtare e PPP) dhe presim miratimin e shpejtë formal të kësaj pakete. Çdo bisedë e partisë në pushtet për ndryshime të njëanshme të tjera bie në kundërshtim me konsensusin e arritur.

Ky konsensus ka qenë një kusht kryesor i BE për fillimin e negociatave të pranimit.

Duhet të vijojë zbatimi i mirëfilltë në zgjedhjet e ardhshme parlamentare dhe komunale të së drejtës së reformuar zgjedhore. Këshilli Europian në muajin mars i kërkoi Shqipërisë të sqarojë ligjshmërinë e zgjedhjeve lokale 2019 Fakti që qeveritë vendore në Shqipëri drejtohen nga një parti e vetme, e vendos atë në kundërshtim me nocionin themelor të një demokracie shumës.

Këto janë tre kushte të rëndësishme nga 15 që Shqipëria duhet të përmbushë para fillimit të negociatave për anëtarësim në BE.
Opinionet e publikuara së fundmi të Komisionit të Venecias për lirinë e medias dhe gjyqësorit duhet të zbatohen plotësisht në frymën dhe letrën e tyre për të korrigjuar devijimet e hershme dhe për të ecur përpara. Gjithashtu duhet nisur procedimi penal lidhur me akuzat e blerjes së votave në zgjedhjet e kaluara përfshirë edhe ato në dosjet 184 dhe 339.

15 Kushtet u vendosën në muajin mars nga Këshilli Europian dhe u konfirmuan muajin e kaluar në Parlamentin Europian nga një shumicë e madhe e partive.

Grupi i EPP vazhdon të mbështesë Shqipërinë në rrugën e saj drejt BE-së.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.