Standard.al

Vaksina e Ebolës aprovohet për t’u përdorur nga Komisioni Evropian

0

Komisioni Evropian i ka dhënë Autorizim Marketingu Janssen për një vaksinë të re Ebola, e zhvilluar në partneritet me Universitetin e Oksfordit.

Komisioni Evropian i ka dhënë Autorizim Marketingu Janssen për një vaksinë të re Ebola, e zhvilluar në partneritet me Universitetin e Oksfordit.

Regjimi i vaksinës me dy dozë ndaj Ebolës, Zabdeno dhe Mvabea, është zhvilluar nga Kompanitë farmaceutike Janssen të Johnson & Johnson për parandalimin e Sëmundjes së Virusit Ebola të shkaktuar nga Zaire Ebola speciet e virusit. Regjimi i vaksinave nxori teknologjinë e vaksinave  të Janssen, plus teknologjinë e vendosur të Bavarisë Nordike. Ai është krijuar posaçërisht për të nxitur imunitet afatgjatë kundër virusit Ebola te të rriturit dhe fëmijët e moshës një vjeç e lart. Si i tillë, ai mund të përdoret për të mbështetur vaksinimet parandaluese në vendet më të rrezikuara nga shpërthimi.

Universiteti i Oksfordit luajti një rol të rëndësishëm në mbështetjen e zhvillimit të kësaj vaksine. Në përgjigje të krizës së Afolës Perëndimore të Ebolës, ne bashkëpunuam në një përpjekje unike, shumë-partnere globale për të përshpejtuar vaksinën përmes provave të shumta klinike në tre kontinente.

‘Në vitin 2014 ekipi në Grupin e Vaksinave në Oxford kërkoi që vullnetarët të merrnin pjesë në një studim’ të parë në njerëz ‘të një programi të ri vaksinash kundër sëmundjes së virusit Ebola, i cili në atë kohë ishte duke shkaktuar një shpërthim shkatërrues në Afrikën Perëndimore, “thotë profesori Matthew Snape, Kryeinspektori mbi projektin e vaksinës ndaj Ebola. ‘Përgjigja nga publiku ishte dërrmuese, dhe brenda disa muajsh ne dinim mjaft për vaksinën dhe sigurinë e saj për të lejuar përparimin në studime ku regjistroheshin mijëra pjesëmarrës në Afrikën Nën-Sahariane.

‘Për ta parë këtë rezultat pune në një vaksinë të aprovuar për parandalimin e kësaj sëmundje shkatërruese është e mrekullueshme, dhe një vërtetim i vërtetë i asaj që ishte një përpjekje e jashtëzakonshme nga ekipi i studimit dhe pjesëmarrësit. Paralelet me studimet aktuale të shpërthimit të COVID-19 dhe vaksinave janë të dukshme, dhe të dy demonstrojnë rëndësinë e investimit në kërkime për të ruajtur një ekip të aftë të shkencëtarëve, infermierëve dhe mjekëve të kërkimit, të aftë për të ofruar këto studime sfiduese me shpejtësi të madhe. ‘

Vaksina e Ebolës tashmë është vendosur në rajonin e Kivu-së Veriore të Republikës Demokratike të Kongos (DRC), pas rekomandimit nga Grupi i Ekspertëve Këshillues Strategjik të OBSH-së (SAGE), dhe në Ruanda – pas miratimit të kushtëzuar në vitin 2019 nën një ‘të jashtëzakonshme emergjente ”- si pjesë e përpjekjeve të kontrollit të shpërthimit në rajon. Me botën e përqendruar aktualisht në ndalimin e pandemisë COVID-19, nevoja për vaksina të sigurta dhe efektive për të mbrojtur popullsitë e cenueshme nga sëmundjet infektive në zhvillim nuk ka qenë kurrë më e dukshme. Miratimi i vaksinës nga Komisioni Evropian shënon një moment të rëndësishëm në përpjekjen e vazhdueshme të shëndetit publik me qëllim parandalimin e shpërthimeve të reja të Ebolës përpara se të fillonin.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.