Standard.al

Investigimi i “Judicial Watch”: Shumica e Bordit të Censurimit në Facebook të lidhur me George Soros

0

Bordi i mbikëqyrjes i emëruar së fundmi në Facebook, i cili do të vendosë se cilat postime bllokohen nga faqja e internetit më e popullarizuara e rrjeteve sociale, është bërë bërë pirg me të majtët, duke përfshirë një mik të ngushtë të miliarderit të majtë George Soros, i cili shërbeu në bordin e drejtorëve të Fondacioneve të tij të Shoqërisë së Hapur (OSF).

Judicial Watch kreu një vëzhgim të thellë në panelin e ri që do të marrë vendime lidhur me përmbajtjen për kompaninë e teknologjisë që u ndëshkua vitin e kaluar me një gjobë prej 5 miliardë dollarësh për shkelje të privatësisë.

Informacioni i zbuluar nga Judicial Watch tregon se grupi prej 20 vetash është jashtëzakonisht i majtë dhe ka të ngjarë të kufizojë pikëpamjet konservatore. Më shumë se gjysma e anëtarëve kanë lidhje me George Soros, filantropi që i kushton shuma të mëdha përhapjes së një axhende radikale të majtë që përfshin shënjestrimin e politikanëve konservatorë.

Anëtarët e tjerë të bordit të mbikëqyrjes në Facebook kanë shprehur publikisht përbuzjen e tyre për Presidentin Donald Trump ose kanë dhënë kontribute politike për demokratët si Barack Obama, Hillary Clinton dhe Elizabeth Warren. Siç përcaktoi një editorial i një gazete në New York këtë muaj, bordi i ri në Facebook është një ‘recetë e censurimit nga krahut i majtë’.

Andras Sajo

Në mesin e anëtarëve të bordit është András Sajó, Dekani themelues i Studimeve Juridike në Universitetin e Evropës Qendrore Soros. Sajó ishte gjyqtar në Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut (KEDNJ) për gati një dekadë. Ai shërbeu gjithashtu në bordin e drejtorëve të Nismës për Drejtësi të Fondacionit Soros.

Sajó ishte një nga gjyqtarët e GJEDNJ-së në një çështje italiane (Latusi kundër Italisë) që vendosi unanimisht se shfaqja e një kryqëzimi në shkollat ​​publike në Itali shkel Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut. Vendimi u rrëzua më pas.

Lidhjet e thella të Sajó-së me Soros janë gjithashtu shqetësuese. Përmes Fondacionit të tij për Shoqëri të Hapur, Soros financon një mori projektesh në të gjithë botën që synojnë përhapjen e një axhende të majtë, ndër të tjera, destabilizimin e qeverive legjitime, zhdukjen e kufijve kombëtar dhe identitetet, financimin e trazirave civile dhe orkestrimin e krizave të refugjatëve për përfitime politike.

Çuditërisht, ekziston një lidhje financiare dhe e stafit midis qeverisë amerikane dhe Fondacionit të Soros. Lexoni në lidhje me të në një raport të posaçëm gjyqësor që dokumenton se si Soros çon përpara axhendën e tij të majtë me shpenzimet e taksapaguesve amerikanë.

Të paktën 10 anëtarë të tjerë të bordit mbikëqyrës në Facebook janë të lidhur me grupe të majta të lidhura me Soros që kanë përfituar nga dhurimet e tij bujare, sipas hulumtimit të Judicial Watch.

Alan Rusbridger

Alan Rusbridger, një ish-redaktor i gazetave britanike dhe drejtor në Universitetin Oxford, shërben në bordin e drejtorëve të Komitetit për Mbrojtjen e Gazetarëve, i cili mori 750,000 dollarë nga Fondacioni Soros në 2018.

Rusbridger shërbeu gjithashtu si guvernator në një thinktank global, Fondacioni Ditchley, që bashkë-organizoi një konferencë me Fondacionin Soros për ndryshimet në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut, si dhe për të kuptuar Islamin politik.

Afia Asantewaa Sariyev, një avokate për të drejtat e njeriut, është menaxhere e programit në Nismën e Shoqërisë së Hapur të Soros për Afrikën Perëndimore. Hulumtimi i saj përfshin feminizmin e racës kritike dhe të drejtat socio-ekonomike të të varfërve.

Sudhir Krishnaswamy, një avokat indian dhe aktivist i shoqërisë civile, drejton një OJF jofitimprurëse progresive e quajtur Qendra për Hulumtime të Ligjit dhe Politikës, që përqendrohet në të drejtat transgjinore, barazinë gjinore dhe shëndetin publik.

Grupi është një përfitues i një fondacioni drejtësie që mori 1.4 milion dollarë nga Fondacioni Soros midis 2016 dhe 2018. Qendra e Krishnaswamy gjithashtu mori para nga një grup radikal pro abortit, Qendra për të Drejtat Riprodhuese, e financuar bujarisht nga Fondacioni Soros.

Lista e gjyqtarëve në Facebook të lidhur me Soros dhe të majtën e organizuar vazhdon. Julie Owono është drejtoresha ekzekutive e një OJF-je jofitimprurëse me qendër në Paris, Internet Sans Frontieres, që mbron privatësinë dhe lirinë e shprehjes në internet.

Në 2018, Internet Sans Frontieres u bë një anëtare e Nismës Global Network, një grup mbikëqyrjeje në internet dhe një konsorcium politikash të financuar në mënyrë të përsosur nga Soros.

Nighat Dad është një avokat pakistanez dhe themeluesi i Fondacionit Digital Right, një organizatë jofitimprurëse me qendër në Pakistan që ka marrë 114,000 dollarë në grante nga Fondacioni Soros. Grupi i Dad gjithashtu merr fonde nga Facebook Irlanda.

Ronaldo Lemos, një profesor brazilian i drejtësisë, shërbeu në bordin e drejtorëve të Fondacionit Mozilla, i cili mblodhi 350,000 dollarë nga Fondacioni Soros në 2016 dhe ishte gjithashtu anëtar i bordit në një grup tjetër, Access Now, që mori edhe mijëra dollarë nga Soros.

Tawakkol Karman, një gazetar dhe aktivist për të drejtat civile, ulet në bordin këshillëdhënës të Transparencës Ndërkombëtare, i cili merr fonde të konsiderueshme nga Fondacioni i Soros.

Duke përmbledhur fushën e lidhur me Soros në bordin e ri të censurimit në Facebook janë Helle Thorning-Schmidt, Catalina Botero-Marino dhe Maina Kiai.

Thorning-Schmidt, ish-kryeministre e Danimarkës, ulet në bordin e Këshillit Evropian të Marrëdhënieve me Jashtë, i cili mori më shumë 3.6 milionë dollarë nga Fondacioni Soros në 2016 dhe 2017.

Ajo është gjithashtu një e besuar e Grupit Ndërkombëtar të Krizave i cili ka mbledhur mbi 8.2 milionë dollarë nga Fondacioni Soros dhe përfshin George dhe Alexander Soros në bordin e tij. Ish-kryeministrja daneze është gjithashtu një anëtare e Bordit Këshillëdhënës Ndërkombëtar të Këshillit Atlantik, i cili mori rreth 325,000 dollarë nga Fondacioni Soros në vitet e fundit dhe Bordin Këshillimor Evropian të Qendrës për Zhvillim Global, i cili mori gjysmë milioni dollarë nga Fondacioni Soros në vitin 2018.

Botero-Marino është dekani i një shkolle kolumbiane të drejtësisë të quajtur Universidad de Los Andes që fitoi më shumë se 1.3 milionë dollarë nga Fondacioni Soros midis 2016 dhe 2018, siç tregojnë të dhënat e marra nga Judicial Watch.

Botero-Marino gjithashtu ulet në panelin e ekspertëve në Projektin Global të Shprehjes Globale të Universitetit Columbia, i cili merr fonde nga Fondacioni Soros, dhe ajo ishte një anëtare e bordit në Nenin 19, një grup që mori rreth 1.7 milion dollarë nga Fondacioni Soros midis 2016 dhe 2018.

Kiai është drejtori i Aleancave Global dhe Partneriteteve në Human Rights Watch, i cili pranoi 275,000 dollarë nga Fondacioni Soros në vitin 2018. Ai është gjithashtu një anëtar i bordit këshillimor të Iniciativës për të Drejtat e Njeriut të Fondacionit Soros dhe ishte drejtori themelues ekzekutiv i Komisionit të të Drejtave të Njeriut në Kenia, i cili mori 615,000 dollarë nga Soros në dy vitet e fundit.

Të tjerë në bordin e Facebook kanë shpifur ndaj Presidentin Trump në postimet në mediat sociale dhe dhuruan para për demokratët e profilit të lartë.

Llogaria në Twitter e profesores tajvaneze të komunikimit, Katherine Chen, përfshin retweet të postimeve dhe artikujve të shumtë anti-Trump dhe pro-Obama.

Nicolas Suzor, një profesor i drejtësisë në Australi, ka rikthyer një rubrikë duke e krahasuar Trump-in me Hitlerin ndërsa profesori i Universitetit të Kolumbisë, Jamal Greene, ka dhënë kontribute në fushatë për Obama-n, Hillary Klinton dhe Elisabeth Warren.

Profesorja e ligjit në Stanfrord, që ishte pro-gjykimit ndaj Trump, Pamela Karlan, e cila akuzoi për ngacmim seksual kandidatin e Trump për Gjykatën Supreme, Brett Kavanaugh, gjithashtu ka kontribuar para për Obaman, Hillary Clinton dhe Warren.

Bordi i ri ka vetëm disa konservatorë të zbehtë siç është profesori i drejtësisë në Stanford, Michael Mçonnell, një anëtar nderi në Institucionin Hoover. Shumica dërrmuese e atyre që marrin ‘vendimet përfundimtare dhe detyruese të Facebook-ut, nëse përmbajtja specifike duhet të lejohet ose hiqet,’ janë të majtët.

Ata përfaqësojnë një model të ri të moderimit të përmbajtjes që do të mbështesë ‘lirinë e shprehjes brenda kornizës së normave ndërkombëtare të të drejtave të njeriut’.

Interesat ekonomike, politike ose reputacionale të Facebook nuk do të ndërhyjnë në proces, shkruan kompania në prezantimin e saj të bordit të ri.

Përfundimisht, bordi, i cili do të fillojë seancat dëgjimore më vonë këtë vit, do të dyfishohet në madhësi. “Rastet që ne zgjedhim të dëgjojmë mund të jenë kontestuese dhe ne nuk do t’i pëlqejmë të gjithëve me vendimet tona,” paralajmëron Facebook.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.