Standard.al

Mjekja maqedonase: Vetëm 1 shqiptar ndër 20 të infektuar dhe akoma thoni se janë fajtorë….

0

Shkup – Shkrimtarja dhe mjekja maqedonase, Marija Janevska ka reaguar ndaj sulmeve nga ana e maqedonasve që u bëhen shqiptarëve në lidhje me mosrespektimin e masave kundër përhapjes së rasteve të Covid 19, myslimanëve në tërësi dhe e vë gishtin tek e vërteta: askush nuk respekton udhëzimet, të gjtihë i injorojnë ato.

Në statusin e saj në Facebook, Dr. janevska ka shkruar me dhimbje dhe mërzi. “Jam lodhur!” shkruan ajo. Mesazhi i saj në vjim:

“Po, kështu do ta filloj këtë status. Të gjithë ata që më njohin e dinë që unë rrallë shkruaj statuse, sidomos jo ato politike. Por njerëz, ne jemi njerëz budallenj. Më lejoni t’ju sqaroj me disa fakte nga “brenda”, prej këtu ku ne përballemi çdo ditë me koronën, pse nuk është shpikur vaksina apo nuk ka korona.

Politikanët nuk janë fajtorë. Fajtorët janë ata që para ndërtesave u përqafuan dhe u ulën sikur të mos ketë asgjë të nesërmen. Ata bëjnë ahengje dhe dehen. Fajtor është ai xhaxhi që nuk ruante distancën 2 metra dhe pa maskë, u kollit sikur shpërtheu në veshin tim.

Nëse një pacient pozitiv korona nuk mban maskë, mundësia e transmetimit është 70%, dhe nëse ai mban maskë atëherë mundësia është 5%. E shikova dhe i kërkova të vendose një maskë, ai më tha që s’oshte gjë. Ai nuk ishte as shqiptar, as turk, as rom – pse i shohim dhe i akuzojmë bashkëqytetarët e fesë islame?!

Por ne do të vijmë në atë në pikën tjetër. Sikur të kishin mbyllur Çairin dhe Sarajin dhe jo tërë Shkupin, se vetëm “muslimanët” ishin pozitivë!

Mirë, a jeni të shëndetshëm? Unë debatoja dje me miqtë. Në një listë me 20 pozitivë, një është shqiptar. Pjesa tjetër janë Igor, Marko, Petkana, Trajanka dhe të ngjashme…

Por nëse është kështu, shtrëngoni shpatullat. Myslimanët nuk i respektuan rregullat dhe ishin fajtorë. Po ju jeni i pari që hani krunde me tema myslimane-krishtere, të zeza apo të bardha. Tabela është e thjeshtë.

Virusi nuk ishte i tmerrshëm. Epo, kjo pikë është e preferuara ime. Vetëm një grip pak më i fortë sidoqoftë, me ethe të lartë. Më lejoni t’ju sqaroj pak. Virusi korona sulmon mushkëritë në një mënyrë që shkakton edemë dhe mbushen me ujë. Alveole të tilla jofunksionale (flluska të vogla që shkëmbejnë gaze) nuk mund të funksionojnë.

Dhe, pavarësisht se çfarë bëni, nuk mund të merrni oksigjen të mjaftueshëm në trupin tuaj. Nuk mundesh Asnjë pajisje në botë, asnjë ilaç në botë nuk mund t’ju japë oksigjen nëse alveolat nuk mund të bëjnë shkëmbimin themelor të gazit.

Pacientët vendosen në respirator (jo ventilator) me shpresën se do të rikthejnë disi mushkëritë në gjendje të kryejnë funksionin e tyre vetë. Por respiratori nuk mund të normalizojë patjetër oksigjenimin, ai vetëm mund ta përmirësojë atë. Dhe së fundi, pse njerëzit vdesin nga korona? Pa oksigjen asnjë ind nuk mund të funksionojë dhe organet dështojnë(dorëzohen). Ju duhet të shihni se si gjendja e një njeriu të ri të shëndetshëm dhe të drejtë po përkeqësohet në mënyrë drastike nga dita në ditë, në mënyrë që të kuptoni se sa serioze është.

Më vjen shumë keq për kolegët e mi, të cilët pa asnjë keqardhje, çdo ditë nguliten – bllokohen në punë.

Në njërën prej ditëve kolegia ime ishte në punë turni i dytë e në vend të orës 10 të mbrëmjes, shkoi në shtëpi në orën 4 të mëngjesit. Dhe si kjo ndodh çdo ditë e javës.Juve ju vjen ngrohtë me maska, syzet u turbullohen kur mbulojnë hundën. Hajde, njerëz. Le të përpiqemi të jemi plotësisht në një hapësirë për më shumë se 12-13 orë dhe më pas do të flasim. Por ka edhe një pikë tjetër – profesionistët e mjekësisë nuk duhet të ankohen, sepse është puna e tyre.

Ata më qeshin sepse iki kur shoh në trotuar një njeri. Është qesharake. Por nuk ka rëndësi, ju fajësoni politikanët, muslimanët, të huajt dhe kush do të vijë në rrugën tuaj.
Nuk jemi për asgjë!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.