Standard.al

Të mos humbasim historinë e Tiranës…

0

Tek Toptanasit në dhomën e Justin Godart

 

Nga Frederik Stamati

 

Kjo është dhoma, ( në banesën e Toptanasve ), ku në vitin 1923 ka banuar miku i Shqipërisë, Justin Godard.

Ai e përmend në librin e kujtimeve të tij, se si shikonte që nga dritarja tregun, qytetin, etj.

Në atë kohë Justin Godardi solli me lejen e kryeministrit francez Klemanso, flamurin që kishte përdorur Themistokli Germenji kur shpalli Krahinën autonome të Korccës dhe që komandanti francez Dekoen, e kishte marrë me vete në marrëveshje me parinë e Korccës, për ta kthyer kur në Shqipëri të kishte një muze, ku do të mund të ekspozohej flamuri.

Viske Babatasi, drejtori i Muzeut Kombëtar, që e dinte këtë marrëveshje, u lidh me korrespondencë me Dekoen, që tashmë ishte bërë gjeneral i kavalerisë algjeriane. Dekoen e bisedoi me Klemanson dhe u ra dakord që flamurin ta sillte Justin Godart. Dhe ai e solli. Ditën që bëhej përurimi i Muzeut Kombëtar, Justin Godart e hodhi flamurin krahëve dhe se bashku me Pandeli Evangjelin ecën rrugëve në këmbë dhe e vendosën flamurin në muze.

Kjo shtëpi do të restaurohet dhe do të bëhet Muzeu etnografik. Shpreh mendimin që kjo dhomë të quhet “Dhoma Justin Godard”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.