Standard.al

Shkrimtarët e diasporës

0

Nga Ilir Demalia

Një takim i organizuar në Tirane me 100 shkrimtarët e diasporës, për nga formati, mënyra dhe fallsiteti, të dukej si ato takimet e udheheqesve të lartë të PPSH-së, me ata shqiptarë që vinin nga diaspora si mbeshtetës të regjimit komunist për festat e nentorit apo Festivalin Folklorik të Gjirokastrës. Janë po ai model I shërbimit sherbesave të kopese pa integritet dhe principe, por si shfrytezues të zellshëm të sherbëtorizëllimit të pavlefshmerise karakteriale si kulturë manipulim-simulimi.

Zonja e Ministrisë Diasporēs përcaktonte dhe numrin e tyre 100. Pse? Si? Pse100 dhe jo 50, 30, apo 10 mij?

Ajo që ishte dhe me e turpeshme këta shkrimtarë diasporiste nuk paskan mësuar kurgje nga vendet ku jetojnë. Tashmë i duhet shqiptarëve të varfer ti xhvaten para nga buxheti shtetit të përkthehen e botohen librat e tyre.

Kur këta janë kaq të zotët sa që mblidhen rreth Pandit, dhe kaq të talentuar dhe me vlere letrare, pse nuk gjejnë një agjent, shtëpinë botuese atje ku jetojnë dhe ja botojne ata dhe marrin dhe fitim pa I futur duart në xhepat e shqiptarëve?!! Jo si botimet e librave të Enver Hoxhes nëpër bote me paret e shtetit shqiptar apo një shkrimtari të madh model manipulimi dhe fallsifikimi.

Janë po ata të djeshmit që që kontribuan dhe I shërbyen me zell socrealizmit edhe me propoganden e artit të tyre, pra te keqes dhe demagogjisë kriminale dhe media dhe politika na i paraqesin si ikona, yje, modele edhe sot pas 30 vjetësh. Kjo pavarsisht trempetave të antikomunizmit tregon se sa jemi larguar si mendësi si gjendje psiko-emotionale nga ajo kohë

Kjo spjegon dhe gjendjen politike, kulturore , sociale dhe moszhvillimit qytetrues të shqiptarëve.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.