Standard.al

22 këshilla për të parandaluar koronavirusin

0

Shefja e Departamentit të Sëmundjeve Infektive në ISHP, Silva Bino ka publikuar disa këshilla të vlefshme për të gjithë ata që janë të frikësuar nga përhapja e koronavirusit.

Profesoresha sugjeron se përpara se te na kape frika duhet te ndergjegjesohemi:

1. Mos peshtyni pertoke apo kudo qe ju vjen

2. Mos shfryni hundet me dore e te prekni me ato duar cdo gje

3. Te kini kurajon qe tu thoni mos peshtyj e mos shfry hundet ne ate menyre kujtdo

4. Mos kruani hundet me vend e pa vend e pastaj te prekni cdo gje

5.Mos shrynii hundet ne shami prej letre disa here e ta mbani ate shami neper xhepa

6. Mos prekni hunden , gojen syte me vend e pa vend

7. Mos i lini apo mos i hidhni shamite prej letre me te shfryrat e hundeve kudo qe te mundeni po hidhini menjehre ne nje kosh plehrash te mbyllur

8.Mesohuni te teshtisni duke vendosur gropezen e brylit perpara hundes e gojes

9. Lani duart vazhdimsiht me uje e sapun

10, Nese nuk keni per momentin uje e sapun pastrojini me dezinfektant dhe pastaj sapo te gjeni mundesine lajini duart me uje e sapun.Kur bleni mos harroni te bleni dhe dezinfetantin dhe mbajeni ne cante apo xhep ate kudo sic mbani te kuqin e buzes apo kuleten.

11. Pastroni vazhdimisht siperfaqet ku punoni me pastrues te zakonshem

12. Lani mire dyshemete e pastroni

13. Ajrosni shpesh mjediset ku qendroni

14.Mos vizitoni ate qe eshte i semure

15. Kur jeni te semure mos shkoni ne pune

16. Mos udhetoni kur jeni te semure

17. Kur jeni te semure tregoni per semundjen tuaj nese jeni ne avion, aeroport, port, traget, apo autobuz, apo pike kufitare detare apo tokesore

18. Tregoni ku keni udhetuar dhe jepni numrat e sakte te kontaktit dhe identitetit tuaj per sherbimet shendetesore

20. Dhe mos u puthini dhe perqafohuni me vend e pa vend e mos jepni aq shume doren sa here takoni dike.

21. Pastroni cdo vend publik

22. E mos i teshtini mu ne turi kujtdo qe keni perpara ne autobuz apo makine apo dyqan etj

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.