Standard.al

Mësojeni ketu/ Përfitimet që sauna sjell për zemrën dhe tensionin

0

Shtimi i viruseve që shoqërohen me dhimbje fyti, kollë dhe ethe, të kombinuara me stresin e rinisjes së aktiviteteve pas një periudhe të gjatë pushimesh dhe japin si rezultat koktejin që rrezikon të na bëjë të ndjehemi më të lodhur dhe të dobët.

Por kundërmasat janë gjithashtu gati, një banjë e nxehtë ose një sauna mund të na ndihmojnë të kapërcejmë sëmundjet e sezonit dhe të rikthehemi në formë.

Pse sauna është e mirë për ju?

Sekreti i saunës qëndron në ndryshimet e temperaturës që shkakton kjo praktikë. Kur temperatura rritet, gjaku udhëton në kapilarët e lëkurës, sepse trupi duhet të eliminojë nxehtësinë e tepërt të shkaktuar nga mjedisi. Natyrisht kjo gjendje çon në një përgjigje nga sistemi i qarkullimit të gjakut: presioni i gjakut bie dhe zemra rrit frekuencën për të kompensuar situatën, prandaj rritet numri i rrahjeve.

Përveç kësaj, nxehtësia çon në eliminimin e lëngjeve: nuk ka të bëjë vetëm me ujin që eliminohet, por edhe me kripërat që mund të ndikojnë në qarkullim. Thjesht mendoni për natriumin: pasi ne priremi të konsumojmë më shumë kripë me ushqimin, padyshim, eliminimi i saj mund të jetë i mirë dhe kontribuon në uljen e presionit.

Nga këto mekanizma, megjithatë, lind nevoja për të diskutuar me mjekun: ata që vuajnë nga presioni i ulët i gjakut duhet të shmangin saunën sepse rënia e presionit mund të jetë e dëmshme, pasi si rezultat shfaqet takikardia. Pastaj, për ata që përqendrohen në banjën turke me temperaturë që rritet mbi 50 gradë dhe rrjedhën e avullit që hyn direkt në traktin respirator, prania e astmës mund të ishte një kundërindikacion.

Një rrugë ideale

Çdo person mund të zgjedhë llojin më të përshtatshëm të saunës, por nuk ka dyshim se ka shtigje që mund të ndihmojnë më mirë në eliminimin e tensionit dhe promovimin e mirëqenies së arterieve. Në këtë kuptim, nëse nuk ka kundërindikacione specifike, mund të jetë zbuluar një qasje “alternative”.

Fillon me ekspozimin ndaj nxehtësisë, me rritjen e temperaturës dhe hollimin e enëve të lëkurës, duke ndihmuar në eliminimin e toksinave. Pastaj kalojmë në një dush të shpejtë të ftohtë, i cili shkakton një vazokonstruksion të shpejtë, domethënë ngushtimin e enëve. Natyrisht është vetëm një propozim. Për secilin, është e përshtatshme të thuhet, zgjedhja e trajtimit më të përshtatshëm. Sidoqoftë, ekziston një siguri në lidhje me përfitimet e saunës, e cila vjen nga kërkimet shkencore. Vetëm mendoni për saunën finlandeze e cila ka provuar të jetë efektive në kundërveprimin e shfaqjes së hipertensionit dhe të gjitha problemeve kardiovaskulare.

Sipas një studimi të botuar në Gazetën Amerikane të Hipertensionit mbi banorët e Kuopio, në Finlandë, rreziku për të patur hipertension u zvogëlua me 24% në mesin e burrave që dikur bënin një sauna dy deri tre herë në javë.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.