Standard.al

Presidenti i AP të OSBE/ Shqipëria, nevojë urgjente për të rritur besimin e publikut në institucione

0

Pas vizitës së presidentit dhe sekretarit të përgjithshëm të saj në Tiranë,  Asambleja e Përgjithshme e OSBE bën një përmbledhje të diskutimeve.

Përmes një njoftimi për mediat, OSBE shprehet ndër të tjera se, u diskutua puna mbi implementimin e reformës në drejtësi dhe asaj zgjedhore, sipas rekomandimeve që ka dhënë më herët OSBE/ODIHR.

Ja çfarë thuhet në njoftim:

  Presidenti i Asamblesë Parlamentare të OSBE-së, George Tsereteli dhe Sekretari i Përgjithshëm Roberto Montella kanë përfunduar një vizitë zyrtare në Shqipëri, vend që përgatitet të marrë kryesinë e OSBE-së në vitin 2020.

Në Tiranë, Delegacioni zhvilloi takime me Presidentin e Republikës Ilir Meta, Kryeministrin Edi Rama, Kryetarin e Kuvendit Gramoz Ruçi, deputetë të Kuvendit dhe me përfaqësues të opozitës politike.

Diskutimet u përqëndruan në përparësitë e kryesisë shqiptare në hyrje, si dhe përparësitë dhe çështjet e politikës së jashtme të Shqipërisë në axhendën e saj të brendshme.

Në këtë drejtim, Presidenti Tsereteli dhe Sekretari i Përgjthshëm Montella përsëritën mbështetjen e plotë të Asamblesë Parlamentare të OSBE-së dhe mirëpritën angazhimin e qeverisë për të ushqyer OSBE-në në një frymë të përgjegjësisë kolektive. Presidenti Tsereteli gjithashtu inkurajoi të gjitha forcat politike të bashkojnë përpjekjet për të kontribuar në angazhimin e vendit për të udhëhequr OSBE vitin e ardhshëm.

Delegacioni gjithashtu diskutoi me homologët shqiptarë sfidat e brendshme.  Në veçanti, palët diskutuan gjendjen e reformave gjyqësore dhe zgjedhore dhe nevojën për të adresuar rekomandimet e OSBE / ODIHR përmes një procesi gjithëpërfshirës.

“Unë mund të konfirmoj që Asambleja Parlamentare e OSBE është e përkushtuar të mbështesë Shqipërinë për të treguar potencialin e saj të plotë gjatë kryesisë së saj në OSBE,” tha Presidenti Tsereteli.

“Unë inkurajoj të adresoj boshllëkun në procesin e reformës sa më shpejt të jetë e mundur, veçanërisht në fushën gjyqësore dhe zgjedhore. Unë shoh një nevojë urgjente për të rritur besimin e publikut në institucione”, shtoi ai.

Vendimi i Bashkimit Evropian për të shtyrë një vendim mbi negociatat e pranimit u adresua gjithashtu në kontekstin e reformave të vazhdueshme dhe të pazgjidhura.

Delegacioni i OSBE i OSBE-së gjithashtu u takua me përfaqësues të grupeve parlamentare të opozitës, përfshirë Rudina Hajdari, Nimet Musaj dhe Adriatik Alimadhi, si dhe me përfaqësues të opozitës ekstra parlamentare, përfshirë kryetarin e Partisë Demokratike Luzlim Basha, Kryetarin e Partisë Republikane Fatmir Mediu dhe kryetaren e Partisë Lëvizja Socialiste për Integrim Monika Kryemadhi.

Sekretari i Përgjithshëm Montella vuri në dukje kritikat e opozitës ndaj qeverisë dhe disa organizatave ndërkombëtare aktive në vend.

Ai inkurajoi, megjithatë, kundërshtimin ekstrem parlamentar për të dhënë një kontribut konstruktiv për të siguruar që Kryesia shqiptare e OSBE-së e vitit 2020 të kryhet në një frymë të uniteti kombëtar dhe udhëheqja e përgjegjshme e organizatës për të adresuar në mënyrë efektive nevojat e qytetarëve që i shërben OSBE-së.

“Unë u bëj thirrje të gjithë aktorëve institucionalë, politikë dhe kombëtarë që t’i japin përparësi nocionit të përgjegjësisë strategjike dhe kolektive,” tha Montella.

“Jam i bindur që ky është investimi më i mirë afatmesëm për Shqipërinë”, shtoi Sekretarii Përgjithshëm i Asamblesë së Përgjithshme të OSBE.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.