Standard.al

46.790 gratë të internuara…Nga burgu në maternitet, si e solli në jetë fëmijën përmes prangave

0

46.790 gratë e burgosura dhe të internuara gjatë regjimit komunist. Sipas statistikave të deritanishme, 5118 prej tyre kanë vdekur në kampet e internimit

Janë rreth 46.790 gra të arrestuara të burgosura e internuara gjatë regjimit komunist. Sipas statistikave të deritanishme, 5118 prej tyre kanë vdekur në kampet e internimit shumë të tjera nëpër burgje e të tjera të pushkatuara.

Qerime Bone, gruaja nga Kolonja, është njëra prej grave të burgosura në komunizëm. Është një prej atyre rasteve kur dhuna komuniste arrin kulmin. Qerimja ishte shtatëzënë kur u arrestua e shpallur si armike e popullit. Për të gjithë ata që e kanë parë atë skenë, do të mbeten të pashlyera ato momente kur Qerimeja u shfaq në dyert e maternitetit e lidhur me pranga e përmes prangave solli në jetë fëmijën e saj. Ajo u dënua me 10 vjet burg. Vite më pas, Qerimeja u çmend për shkak të torturave e dhunës komuniste.

Merjeme Gjata është një tjetër grua e dhunuar ekstremisht në diktaturë. Ajo ishte nga Kukësi, i kishin vrarë tre fëmijë në kufi dhe ashtu të grirë nga plumbat, ia kishin hedhur në pragun e shtëpisë… Këtë nënë shqiptare e dënuan 10 vjet burg! Pas tmerrit që pa me sy, tre fëmijët e vrarë, ajo u çmënd dhe ashtu qëndroi në burg për 10 vite.

Viola Beqiri, ishte një tjetër grua e burgosur në diktaturë. Ajo ishte me gradë shkencore në fizikë bërthamore, u dënua 20 vjet burg dhe doli nga burgu e braktisur në moshën 60-vjeçare. Minja 20 vjeçe dhe Nadirja 16 vjeçe, ishin nga Baldushku i Tiranës, u dënuan sepse kishin tentuar të helmonin lopët e kooperativës. Minja u dënua 15 vjet, dhe Nadirja 10 vjet! Minen e kishin arrestuar disa orë para ceremonisë së martesës… Ajo vdiq në lule të rinisë, në moshën 24-vjeçare… kishte lënë si amanet ta vishnin nuse dhe të burgosurat ia plotësuan dëshirën… Trupi i saj pa jetë u martua me varrin e zi pa emër… Maria Medicina u dënua me vdekje, sepse dashuroi dhe u martua me një inxhinier italian. Ajo bëri 13 vjet burg dhe mbeti përjetë pa familje dhe pa fëmijë…. Bianka Balliçi, ish-gazetare me origjinë austriake, i thyen shtyllën kurrizore dhe ecte këmbadorazi… Vdiq në psikiatrinë e Elbasanit… Marta Doda u lirua nga burgu në moshën 82-vjeçare… U gjet e vdekur tek pragu i kishës katolike…

Të dhënat për këto histori janë marrë nga libri “Nëpër greminat e përgjakura komuniste”, Enver Memishaj, botim i vitit 2007./Kujto.al

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.