Standard.al

Angela Merkel ‘godet’ me fjalimin e saj: Më shumë veprim klimatik, më pak urrejtje!

0

Angela Merkel identifikoi klimën dhe dixhitalizimin, dy sfidat e mëdha me të cilat përballet Gjermania, pasi ajo ofroi një mbrojtje të mprehtë të rekordeve të qeverisë së saj. Kancelarja goditi një numër shënimesh të njohura në fjalimin e saj gjysmë ore në Bundestag, duke bërë thirrje për më shumë angazhim të Bashkimit Evropian në politikën e jashtme, një forcim të ekonomisë së tregut shoqëror dhe më shumë angazhim kundër rritjes së urrejtjes dhe intolerancës në shoqëri.

Multilateralizmi mbeti fjalën e saj mbarë, veçanërisht për mënyrën sesi Evropa “duhet të linte një gjurmë më të madhe” në çështjet botërore. Një nga çështjet e ngutshme për momentin, tha ajo, ishte duke shpëtuar marrëveshjen bërthamore të Iranit, të cilën SHBA e kanë tërhequr. “Kjo është një detyrë evropiane,” tha ajo.

Multilateralizmi, si dhe ekonomia e tregut shoqëror, ishin gjithashtu zgjidhjet e saj të propozuara për krizën e klimës, për të cilën ajo tha se qeveria gjermane konsideronte një “sfidë për njerëzimin”.

“Ne duhet ta marrim këtë vendim themelor së bashku,” u tha ajo parlamentarëve. “Pavarësisht nëse marrim përgjegjësi apo jo. Ne gjithashtu duhet të marrim vendimin themelor nëse duam të marrim rrezikun dhe të themi se nuk është shkaktuar nga njerëzimi, dhe ndoshta do të kalojë të gjitha, ose nëse ka shumë prova që kemi të marrin përgjegjësi në funksion të brezave të ardhshëm “.

Ajo gjithashtu insistoi që, përkundër ankesave të vazhdueshme për infrastrukturën dixhitale të Gjermanisë, qeveria po shkonte përpara me shpejtësi. “Ne duhet të zhvillojmë një strategji se si sigurojmë mbulim batanije, përfshirë fermerët dhe shumë të tjerë, për të pasur akses në internet me bandë të gjerë”, tha ajo. “Ne duhet të bëhemi më të mirë, më të shpejtë dhe të vazhdojmë në fushën e inteligjencës artificiale. Ne kemi hartuar një strategji dhe kemi ftuar profesorë të njohur ndërkombëtarisht që të vijnë në Gjermani për të punuar.” Dhoma e ulët e parlamentit ishte mbushur të Mërkurën në mëngjes për një nga pikat kryesore të vitit parlamentar: debati i përgjithshëm i buxhetit, kur tradita kërkon që kancelari të mbrojë qeverinë nga sulmet në çdo pikë të politikës nga i gjithë spektri politik. Por qeveria e Merkel ishte nën presion të veçantë në debatin e këtij viti, 10 ditë pas zgjedhjeve rajonale në Saksoni dhe Brandenburg treguan një erozion të mëtutjeshëm të mbështetjes për dy partitë centrististe që përbëjnë koalicionin e saj: vetë Bashkimi i saj Demokratik Kristian (CDU) dhe qendra e majtë Social Demokratët (SPD).

AfD sulmon Merkel Këto rezultate i dhanë municion shtesë partisë më të madhe të opozitës, Alternativa e ekstremit të djathtë për Gjermaninë (AfD), bashkëdrejtuesi i së cilës Alice Weidel hapi procedime me një sulm gjithëpërfshirës ndaj politikës së qeverisë, duke akuzuar administratën e Merkel për “deindustrializimin” të Gjermanisë në emër të një “ideologjie të majtë të gjelbër” bazuar në “çmenduri klimaterike”. Synimi kryesor i Weidel ishte “tranzicioni i energjisë” i vazhdueshëm i qeverisë, një përpjekje për t’u zhvendosur në burime të rinovueshme të energjisë larg si nga karburantet fosile ashtu edhe nga energjia bërthamore. “Mbrojtja juaj e pretenduar ndaj klimës nuk është gjë tjetër veçse një program monindrik i deindustrializimit i kombinuar me shkatërrim të vërtetë të punës”, tha Weidel. “Ju harxhoni miliarda për të shmangur ditët e ditëve të imagjinuara në të ardhmen e largët.”

AfD: ‘Shërbimi shtetëror i ujit-taksi’ për migrantët Weidel, partia e të cilit është e njohur kryesisht për qëndrimin e saj anti-imigrim, gjithashtu dënoi planet e Merkel për të zbatuar një mision të ri të shpëtimit të detit në Mesdhe. Ajo akuzoi Merkel për krijimin e një “shërbimi shtetëror të ujit-taksi” për migrantët nga Afrika. Si përgjigje, Merkel bëri thirrje për më shumë veprime kundër urrejtjes dhe intolerancës, ndërsa në të njëjtën kohë adresonte polarizimin në rritje social dhe ekonomik. “Ne e dimë që në Gjermani njerëzit kanë shqetësime, se njerëzit ndjehen të lënë pas, se zhvillimi midis qytetit dhe vendit është shumë i ndryshëm,” shtoi Merkel. “Ne duhet të gjejmë përgjigje për këtë.” “Everydo ditë ne dëshmojmë sulme ndaj hebrenjve, sulme ndaj të huajve, dhunë dhe gjuhë të urrejtjes”, tha ajo. “Ne duhet të luftojmë kundër kësaj. Dhe ne mund të shpërndajmë sa më shumë para taksash në projekte të rëndësishme siç duam,” tha ajo. “Për sa kohë që nuk është e qartë se në këtë vend ekziston një tolerancë zero për racizmin, urrejtjen dhe neverinë ndaj njerëzve të tjerë, një bashkëjetesë e duhur nuk është e mundur.”

standard.al

https://www.dw.com/en/angela-merkel-tells-parliament-more-climate-action-less-hate/a-50380569

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.