Standard.al

Luksi i pushtetarëve tanë përballë jetës politike në Suedi/ Ambasada suedeze: Deputetët nuk kanë mundësi për shpenzime marramendëse!

0

Përmes një artikulli të Claudia Ëallin botuar në Maj të këtij viti në Mail&Guardian, ambasada Suedeze ka dhënë në një farë mënyre edhe një reagim të saj për debatin që është hapur në Shqipëri për shkak të shpenzimeve të luksit që bëjnë qeveritarët tanë, kjo provuar përmes disa publikimeve në media së fundmi.

Në këtë artikull tregohet se si funksionon jeta politike në Suedi, cilat janë kushtet e punës së një politikani atje, çfarë masash merren ndaj një skandali që ka lidhje e abuzimet (që siç citohet në artikull, për herë të fundit ka ndodhur në vitin 1990), etj.

Artikulli i plotë:

Presidenti i Francës Emmanuel Macron dhe Kryeministri i Suedisë Stefan Löfven udhëtojnë me autobus gjatë Samitit Evropian Social. Politikanët suedez përdorin transportin publik gjatë gjithë kohës.

Ndoshta mund të tingëllojë e çuditshme për shumë përfaqësues të njerëzve diku tjetër, Suedia nuk ofron luks apo privilegje për politikanët e saj. Pa makina zyrtare ose shoferë privatë, ministrat dhe deputetët suedez udhëtojnë në autobusë dhe trena të mbushur me njerëz, ashtu si qytetarët që ata përfaqësojnë. Pa ndonjë të drejtë të imunitetit parlamentar, ata mund të gjykohen në gjykatë si çdo person tjetër.

Pa sekretarë privatë në derë, zyrat e tyre parlamentare me sy të zhveshur janë aq të vogla, rreth 8m2.

“Unë jam ai që paguan politikanët,” thotë Joakim Holm, një qytetar suedez. “Dhe nuk shoh asnjë arsye për t’u dhënë atyre një jetë luksoze.”

Politikanët që guxojnë të shpenzojnë para publike në udhëtimet me taksi, në vend që të hipin në tren, përfundojnë në titujt e lajmeve. Edhe kryetari i Parlamentit merr një kartë për të përdorur transportin publik. Vetëm kryeministri ka të drejtë të përdorë një makinë nga forcat e sigurisë në baza të përhershme.

Parlamentarët suedezë jetojnë në apartamente të vogla në kryeqytet, ku ata lajnë dhe hekurosin rrobat e tyre në lavanderi komunale. Kjo mund të duket e dobët për njerëz të tillë eminentë, por në të vërtetë është shumë më mirë sesa dikur. Deri në fund të viteve 1980, të gjithë parlamentarët flinin në shtretërit e divanit në zyrat e tyre.

Askush në jetën publike nuk fiton një pagë të pavëmendshme multidigit: pagesa për shtëpi e një anëtari të Riksdag (Parlamenti) është rreth dy herë më shumë sesa ajo e një mësuesi të shkollës fillore.

Në nivelin komunal, çdo dëshirë për të punuar në politikë mund të shihet nga homologët e tyre jashtë Suedisë si një rast për të kërkuar vlerësim psikologjik: Këshilltarët suedezë as nuk fitojnë rrogë, as nuk kanë të drejtë të një zyre – ata punojnë nga shtëpia.

Përvoja e Suedisë shkatërron konceptin e palëkundur se politikanët duhet t’u akordohet një trajtim nderimi të denjë për një kastë më të lartë, e cila përbëhet nga zonja dhe zotërinj që janë më ilustrues sesa qytetari mesatar dhe prandaj meritojnë një të drejtë gati hyjnore për përfitime dhe privilegje që ata që jetojnë nën politik Olympus kurrë nuk mund të arrijë.

Ky është një komb që trajton zyrtarët e qeverisë dhe përfaqësuesit politikë si qytetarë të thjeshtë. Një vend pa “përsosmëri” dhe tituj të tjerë zyrtarë. Një shoqëri që hoqi përdorimin e përemrave pronorë në vitet 1960, dhe ku të gjithë quhen thjesht “ju”. Sepse, sipas sistemit suedez të vlerave, askush nuk është mbi askënd tjetër. As politikanët, të cilët duhet të jetojnë në kushte të ngjashme me realitetin e njerëzve që i zgjedhin.

I lirë nga pabarazitë e mëdha sociale, Suedia është padyshim një vend më i sigurt dhe më pak i dhunshëm, ku politikanët dhe qytetarët njësoj nuk kanë nevojë të udhëtojnë me makina që goditen nga plumbat. Por, më e rëndësishmja, kjo është një shoqëri që zgjedh politikanë që duhet të jenë në kontakt me realitetet e ditës dhe dhimbjet e qytetarëve. Politikanët nuk lejohen të vendosin interesat e tyre personale përpara atyre të njerëzve, në një shoqëri që demonstron se pushteti politik mund të ushtrohet brenda kufijve të vendosmërisë. Në sistemin e drejtësisë, logjika është e njëjtë: asnjë gjyqtar nuk ka të drejtë për makina zyrtare, sekretarë privatë ose gjurmime. Ata që janë në detyrë duhet të përgjigjen, dhe të gjitha informacionet duhet të jenë të disponueshme për publikun: Hapja suedeze reflektohet në transparencën e fuqisë politike, e cila monitorohet me anë të ligjit më të vjetër të transparencës në botë – një ligj që bën politik korrupsioni në nivel kombëtar një fenomen i rrallë në vend. Ende e mbaj mend ndjenjën e çuditshme të dëshmitarit të një fenomeni jashtëtokësor, kur pashë ministrin suedez të punëve të jashtme dhe kryeministrin që po shtynte një karrocë pazaresh në një supermarket në Stokholm. Ose kryetari i Stokholmit duke qëndruar në radhë në një stacion autobusi. Ose kryetari i Parlamentit ulur në një tren nëntokësor.

Në 1766, qasja e publikut në dokumentet zyrtare të qeverisë u bë një e drejtë kushtetuese për të gjithë qytetarët, e parashikuar në një kapitull të veçantë të Ligjit Suedez për Lirinë e Shtypit.

Në Suedi është e mundur të gjurmohen shpenzimet e ministrave, përfaqësuesve dhe gjyqtarëve; të lexojë deklaratën e taksës mbi të ardhurat e kryeministrit; të kontrollojë shpenzimet e komisarit policor kombëtar ose komandanti i përgjithshëm i forcave të armatosura; për të mbajtur pajtimin me mënyrën se si agjensitë publike po shpenzojnë paratë e taksave; dhe për të monitoruar veprimet, mocionet dhe vendimet zyrtare të marra nga ndonjë prej autoriteteve të mbretërisë.

Një nga skandalet më emblematike politike të vendit u zhvillua në vitet 1990. Zëvendëskryeministri, Mona Sahlin, bleu një bar çokollate, pelena dhe disa sende të tjera personale me një kartë krediti qeveritare, dhe pagoi shtrenjtë për të: ajo humbi punën e saj. Skandali ra në analet e politikës suedeze si Rasti Toblerone.

Në pak më shumë se 100 vjet, Suedia është shndërruar nga një shoqëri bujqësore e varfër në një nga vendet më të pasura, më të drejta shoqërore dhe më pak të korruptuara në botë, ku askush nuk është mbi askënd tjetër. Përvoja Suedeze demonstron ndoshta më shumë se çdo tjetër se si ndryshimi është i mundur.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.