Standard.al

Nga “Panorma” te” Pa Norma”, progres apo jo?

0

Nga Zef Preci

Mbas disa dite pushimesh, nuk ishte ndonje befasi e kendshme zgjimi i sotem nen efektin e “aksionit” te IKMT per prishjen ndertimit te paligjshem te Kokedhimes se Porto Palermos… Nje mori ndjenjash konfuze e pushtojne cilindo duke pare mbulimin perfekt te mas-media prane qeveise te nje ngjarjeje te tille aspak te kendshme. Te jemi te qarte qe ne fillim: personalisht nuk mbeshtes asnje lloj paligjeshmerie dhe jam ne mbeshtetje te institucioneve qe mbahen me taksat tona qe te permbushin detyrat e tyre sipas ligjit. Por…
IKMT: emer i madh: Inspektorati Kombetar i Mbrojtjes se Territorit. Dmth vec atij “te madhit” ka edhe nje te vogel – “inspektorat lokal”.

E me siguri te gjithe, gjate gjithe viteve qe nga krijimi i ketij institucioni publik, te gjithe punonjesit e tij, jane paguar rregullisht nga taksa-paguesit, por edhe nga bizneset qe kane shkelur ligjin duke ndertuar pa leje. Sot bejne “te fortin”, sepse nje “i forte tjeter” – Kokedhima i Porto Palermos – gaboi duke i trajtuar te gjithe klientet njelloj, dhe mjaftoi nje video prej disa sekondash nje nje ngjarje te denje per filmat “Far West” qe te (vete)shkaterroje gjithcka kishte ndertuar prej shume vitesh. Por me kete rast na dha edhe mundesine te shohim edhe anen tjeter te medaljes – si po qeverisemi… Uroj dhe shpresoj qe nese mbiemri i ketij biznesmeni tipik shqiptar te tranzicionit, qe padyshim i ka bere shume pune nga fillimet e veta deri vitet e fundit, te mos jete nder “reason d’eta” per ndeshkimin shembullor qe po peson personalisht…

E pra IKMT nuk e ka bere punen e tij sepse ligji parashikon pervec se “përmbushjen e detyrimeve ligjore në fushën e planifikimit dhe zhvillimit të territorit:”edhe vendim-marrjen e tij “…per prishjen e ndërtimit të kundër-ligjshëm; përgatit kallëzimin penal për veprat penale të konstatuara gjatë ushtrimit të kontrollit dhe e paraqet atë pranë organeve përgjegjëse, sipas legjislacionit në fuqi…”. Nuk besoj se ky objekt, ashtu si mijera te singjashem ne bregdet dhe kudo ka nje cope truall publik a privat te lire ne te cilin mund te ndertohet, nuk doli nga deti brenda nates mbasi u shfaq video e spanjolleve. IKMT duhej te pengoje ndertimin e paligjshem, ashtu sikurse tatime-taksat, OSHEE, ujesjellesi, pushteti vendor, etj., duhej te kishin permbushur detyrimet e tyre sipas ligjit. Dmth sot te gjithe keta shkeles te ligjit, per shkaqe paaftesie, te ndikimit politik apo thjesht te korrupsionit, duhej te ishin ne qeline ngjitur me Kokedhimen e Porto Palermos… Vetem keshtu pushteti, pervec episodit te parades se sotme te IKMT-se, do te perconte mesazhin e barazise para ligjit, ndersa selektiviteti dhe “show” mediatik qe pame, me shume se frenon ndertimet e paligjshme, rrit arbitraritetin dhe presionin mbi biznesin duke mbajtur larg investitoret serioze sidomos ata te huaj qe prej pese-gjashte vitesh “na kane vene ferren”…

Klientet spanjolle: ndodhi qe ishin te pasur, mediatike dhe te afte te dokumentojne se cfare ju ndodhi. Por une nuk besoj se gjykimi gjakftohte nje ceshtjeje te tille mjaft komplekse eshte i mjaftueshem duke degjuar vetem njeren pale, qofte kjo edhe e huaj apo shume e pasur… Sepse kjo rrit presioni politik e publik mbi gjykaten dhe ndodhemi para faktit paradoksal se sot ne Shqiperi vetem Kokedhima i Porto Palermos eshte i paraburgosuri i vetem per kete figure krimi, e cila zakonisht trajtohet si ceshtje administrative perderisa nuk pati viktima dhe se ky i paraburgosur me shume se gjithcka ka rrezikuar jeten e vet… Per me teper qe edhe klientet spanjolle nuk therriten policine, e cila si autoritet publik i paanshem, procedon ne raste te tilla. Gjesti i Ministrit duhet pershendetur, ndonese problematika e zhvillimit te turizmit eshte shumedimensionale dhe ngjarje te tilla nuk jane te perjashtuara askund te boten e sotme.

Qeveria: Pertej rastit ne fjale, eshte angazhuar cdo dite per lirimin e siperfaqes te plazheve publike ne bregdet, por edhe per te ndermarre s’afermi nje inciative ligjore per heqjen e bregdetit nga administrimi i pushtetit vendor… Te dyja keto perpjekje, ne vleresimin, jane jashte kontekstit te qeverisjes se mire. E para esht thjesht nje show mediatik i zakonshem qe nuk zgjidh aspak problemin. Kjo sepse gjithkush e di qe zenia e bregdetit eshte proces korruptiv i pushtetit vendor, dmth “te fortet” (qe ndopnjehere thirren edhe biznesmene) ne terren, te mbrojtur nga “te fortet” e politikes (deputete, ministra, etj) shfrytezojne kete aset publik, ashtu sikurse bejne pa meshire dhe me agresivitet me gjithcka tjeter qe kane persiper te “qeverisin” apo te “bashke-qeverisin”… Ndersa nisma ligjore per tkurrjen e decentralizimit duke i hequr te drejten e administrimit te bregdetit pushtetit vendor vetem se do te centralizoje me tej korrupsionin.

Nese vertet qeveria ka vullnet per ta zgjidhe problemin, duhet te vendose rregulla te shkruara (ligj, vendim te qeverise, udhezime, etj) mbi distancat nha vija e ujit per siperfaqet qe percaktohen si plazh pulbik, siperfaqet ne te cilat lejohet te vendosen shezllong-e dhe atje lejohen ndertime, duke e stabilizuar sitiuaten njehere e mire si kudo ne boten e perparuar… Por deri atehere, qytetareve nuk ju mbetet tjeter vecse te freskohen me spotet qeveritare 3 dhe 4D te Shqiperise virtuale…
Dmth qeverisja ne vendin tone ka nevoje te levize nga”Panorma” me “Me norma” dhe jo thjesht nga “Panorma” te Pa norma”, sic deshmon edhe rasti ne fjale…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.