Standard.al

Përdorimi politik i administratës nga Rama/ 21 VKM për shtimin e 11,765 punonjësve me kontratë të përkohshme pune

0

Në shtator të vitit 2013 administrata publike llogaritej në 85 mijë, ndërsa sot, kemi një dyfishim të saj në 170 mijë, pra një shpërdorim i jashtëzakonshëm i parave publike nëpërmjet administratës së emëruar dhe përdorur politikisht.

Sipas të dhënave të fundit të INSTAT, 7% e administratës është me shkollë fillore, 45% me 8-vjeçare dhe të mesme dhe 38% me të lartë, por me diploma plagjiaturë, të cilët “Rilindja” pavarësisht propagandës me dorëheqje si në rastin e ish-zv. Ministrit të Arsimit, e promovoi Kryetar Bashkie në Berat, fitues me 2,200 vota më tepër se votues. Sepse vjedhja është parimi, madje edhe kur vetë kandidojnë, vetë administrojnë, vetë votojnë, vetë numurojnë dhe vetë certifikojnë procesin e votimeve.

Shpërdorimi thellohet nëpërmjet fatuës 140 milion euro nga Vendimet e Gjykatave për largime të padrejta nga administrata, si pasoje e spastrimit të saj nga të aftët, të zotët, të trajnuarit brenda dhe jashtë nga taksat tona, madje edhe ata që mendojnë ndryshe por që përmbushnin të gjitha kriteret e vendit të punës, dhe zëvendësimit të tyre me persona partiakë e të pakualifikuar, sikurse tregojnë edhe të dhënat e fundit e INSTAT.

Por jo vetëm kaq, shpërdorimi shkon edhe më tej, nëpërmjet Vendimeve të Këshillit të Ministrave për hapjen e pozicioneve me kontrata të përkohshme pune, veçanërish në periudhë zgjedhjesh.

Vetëm një javë para votimeve fasade, nëpërmjet VKM Nr. 417, date 24.6.2019 u shtuan 420 pozicione me kontratë të përkohshmë pune, ndërsa pak ditë më parë, nëpërmjet VKM Nr. 483, datë 10.7.2019 u shtuan 1,806 pozicione me kontratë të përkohshmë pune.

Në 2 vitet e fundit, nëpërmjet 21 VKM-ve, janë shtuar 11,765 pozicione me kontratë të përkohshme pune, fatura e të cilëve bie mbi taksat e qytetarëve më të varfër në Europë.

Marinela ZIU
Drejtues, Zyra Juridike për Mbrojtjen e Administratës PD

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.