Standard.al

Shkencëtarët zgjidhin misterin e malit të vetmuar të Ceres…

0

Një studim që përfshin shkencëtarë nga Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA), Qendra Hapësinore Gjermane (DLR), Laboratori Jet Propulsioni i NASA-s dhe Sapienza Università di Roma, tani kanë zgjidhur misterin se si kupola gjigante vullkanike Ceres, Ahuna Mons, u formua.

Duke përdorur matjet e gravitetit të marra nga misioni Dawn i NASA-s, autorët treguan se një pendë ngjitëse e bërë nga një përzierje e ujit të kripur dhe shkëmbit u ngrit nga brendia e planetit xhuxh.

Pasi që materiali shpërtheu në sipërfaqe, ai formoi një mal 4 kilometra të lartë dhe 17 kilometra të gjerë. Ndërsa ky proces ndodhi në temperatura shumë të ftohta në Ceres,  të ngjashme me shtëllungat e magmës që formon vullkanet në Tokë.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.