Standard.al

Disa kuriozitete nga shkenca që duhet t’i dimë…

0

I kemi përsëritur shpesh gjatë shkollës por i kemi harruar. Ndaj dhe vlen të kujtohen disa prej tyre.

1. Shpejtësia e dritës është 186,000 milje/sekondë. Dritës i duhen 8 min e 17 sek, për të udhëtuar nga Dielli në sipërfaqen e Tokës.

2. Në tetor të vitit 1999 lindi personi i 6 miliardë.

3. 10% e gjithë njerëzve të lindur vazhdimisht në mbarë botën, janë gjallë në këto momente.

4. Toka rrotullohet me një shpejtësi 1000 milje për ore dhe udhëton përmes hapësirës me shpejtësi 67,000 milje për orë.

5. Çdo vit, Tokën e tronditin mbi një milion tërmete.

6. Kokrra më e madhe e breshrit që ka rënë ndonjëherë ka qenë mbi 1 kg dhe ky breshër ra në Bangladesh më 1986.

7. Çdo vit rrufetë vrasin afër 1000 njerëz.

8. Në Tetor të vitit 1999 një ajsberg me madhësinë e Londrës lundroi i lirë në Antarktidë.

9. Të gjitha atomet e hidrogjenit në trupat tanë u krijuan rreth 12 bilionë vjet më parë, gjatë Big Bang-ut.

10. Toka, Hëna dhe Dielli kanë 4.56 bilionë vjet.

11. Merimangat e zeza, femra, hanë burrat e tyre pas çiftëzimit.

12. Një të miliontën, e të miliontës, miliontës, miliontës, së miliontës së sekondës pas Big Bang, Universi kishte madhësinë e një dardhe.

13. Në 1997 shkencëtaret krijuan kromozomin e parë sintetik njerëzor.

14. Termometri u krijua nga Galileo më 1607.

Marrë nga: biopills.net

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.