Standard.al

Gjuha arbëreshe, projekt ku përfshihet Google! “Me çdo gjuhë që vdes, humb një trashëgimi e madhe kulturore”

1
Projekti për gjuhët që janë në zhdukje u lançua nga një skuadër ekspertësh të edukimit, gjuhëtarë dhe shkencëtarë të Kombeve të Bashkuara, në bashkëpunim me shumë universitetet nga e gjithë bota dhe gjikandin ndërkombëtar “Google”.
Featured image of article: Të folurit e gjuhës arbëreshe, një projekt ku përfshihet edhe GoogleVeshje tradionale arbëreshe

Gjuha arbëreshe është bërë pjesë e një projekti të OKB që lidhet me 3000 gjuhë të ralla në botë që janë drejt zhdukjes.

Projekti

Projekti për gjuhët që janë në zhdukje u lançua nga një skuadër ekspertësh të edukimit, gjuhëtarë dhe shkencëtarë të Kombeve të Bashkuara, në bashkëpunim me shumë universitetet nga e gjithë bota dhe gjikandin ndërkombëtar “Google”.

I gjithë qëllimi është të mbahet gjallë kujtesa e së shkuarës nëpërmjet sensibilizimit të opinionit publik.

Me çdo gjuhë që vdes, humb një trashëgimi e madhe kulturore”, tha ekipi i OKB. Të qenit të të në dijeni për ekzistencën e një gjuhe mund të jetë hapi i parë për ta shpëtuar nga zhdukja. Skuadra ka vënë në dispozicion në faqen e internetit të projektit, informacionet e nevojshme për secilën gjuhë në rrezik; nga ana tejetër Google do të fillojë dhe do të mbikëqyrë zhvillimin e këtij projekti në një periudhë afatgjatë.

projekti për gjuhët në rrezik zhdukjeje vendos teknologjinë në shërbim të organizatave dhe personave që punojnë duke dokumentuar, mësuar dhe ruajtur të shprehurin,

Nëpërmjet kësaj faqeje ëeb, përdoruesit mund të marrin jo vetëm informacione më të rifreskuara dhe të plota rreth gjuhëve në rrezik, por mund edhe të luajnë një rol aktiv në vënien e gjuhëve të tyre onlinë, duke dërkuar informacione në formën e dokumentave, audio dhe video.

Gjithashtu përdoruesit do të jenë në gjendje të ndajnë praktikat më të mira të studimit nëpërmjet një seksioni të ndarje se njohurive dhe nëpërmjet një grupi të caktuar nga Google”, shkruhet në sitin web të projektit.

Gjuha arbëreshe

Dhe pikërisht sipas këtij projekti, gjuha arbëreshe rrezikon zhdukjen. Gjuha arbëreshe është një dialect i jgut të Italisë I përdorru vetëm nga këto enti: vlerësohet se janë rreth 100 mijë dhe 200 mijë persona që e flasin këtë gjuhë, pjesa më e madhe nga Kalabria dhe Siçilia.

Gjuha është njohur nga qeveria italiane dhe është e mbrojtur me ligjin nr. 482 që nga viti 1999. Në nivelin universitar është e pranishme në disa departamente të gjuhës shqipe në Itali, si Napoli, Palermo, Cosenza, Bari dhe La Sapienza në Romë./Marrë nga albania news

1 Comment
  1. HOMORA says

    kete duhet ta bente shteti shqipetar per te treguar qe tradites dhe kultures se lashte i perkushtohet vemendie dhe perkujdesi e veçante.
    por shteti shqipetar vetem emrin e ka tetille se restin e ka ç’shqiptarizim.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.