Standard.al

E papritur!!! Deklaratë e fortë nga Presidenti: Gati të lë mandatin…!!! Që të mos instalohet një juntë ushtarake….

0

Presidenti i Shqipërisë Ilir Meta ka bërë një deklaratë të fortë nga Pogradeci në lidhje me krizën politike ku është përfshirë vendi.

Sipas Metës kjo krizë nuk është e re dhe arsyet i ka dhënë edhe më parë.

‘Jam i gatshëm që nga dorëzimi i mandatit tim si President e deri tek sakrifikimi i jetës time si Salvator Allende për të mos lejuar instalimin e një junte’, është shprehur presidenti Ilir Meta në Pogradec.

Pyetje: Zoti President, vazhdimisht jeni shprehur se jemi në një krizë përfaqësimi dhe kushtetuese. Kur shpreheni kështu, çfarë keni parasysh?

Meta: Duhet ta theksoj se kriza kushtetuese dhe institucionale nuk është e re. Dhe arsyet dhe argumentet besoj se i kam dhënë edhe më parë pse jemi në një situatë të tillë, ku jo vetëm prej kohës nuk kemi Gjykatë Kushtetuese dhe jo vetëm sistemi gjyqësor është i paralizuar, por janë minuar përpjekjet, apo qoftë edhe iniciativat, interesimi i veçantë i Presidentit për të parandaluar krijimin e kësaj krize nga aktorë të caktuar. Pra, kemi një krizë që në vlerësimin tim është e qëllimshme dhe që ka rrezikuar seriozisht rendin kushtetues në Republikën e Shqipërisë dhe po kështu, jo vetëm garancitë demokratike, por edhe të drejtat e qytetarëve e grupeve të caktuara të interesit.

Tani kriza është thelluar dhe rënduar më tej pas veprimit të paprecedentë të opozitës shqiptare, i cili është një veprim i papranueshëm dhe i dënueshëm nga ana ime që ka thelluar seriozisht krizën e përfaqësimit të Kuvendit të Shqipërisë, që është institucioni kryesor përfaqësues i Republikës së Shqipërisë dhe qytetarëve shqiptarë.

Në vlerësimin dhe bindjen time, institucionale, Kuvendi i Shqipërisë ka 82 deputetë të ligjshëm përfshirë edhe 3 deputetë e opozitës, që nuk pranuan të djegin mandatet, sipas vendimit politik të partive përkatëse.

Çdo numër tjetër përtej këtij jo vetëm që e thellon këtë krizë, por sigurisht që nuk ndihmon në kapërcimin e kësaj situate, si çdo numër tjetër është i kontestueshëm në të gjitha planet, si në planin kushtetues, ligjor, procedurial, politik, moral dhe absolutisht në vendin tonë, si një vend tërësisht pro europian, mund të thërriten edhe një milion qytetarë që e kanë mbushur moshën për të qenë deputetë dhe që nuk kanë frikë të plotësojnë formularin e dekriminalizimit, për të votuar në parlament ligjin në emër të reformave të integrimit europian, por kjo duhet të siguroj të gjithë që as nuk e fsheh këtë krizë përfaqësimi njëkohësisht as nuk e garanton, përkundrazi e minon çeljen e negociatave të Shqipërisë me BE-në.

Nuk mund të ketë zgjidhje për krizë, as në mënyrë ultimative apo përmes retorikave që nxin veprime të dhunshme, as me metoda policore, as me metoda financiare, por vetëm me një dialog politik, të shpejtë, serioz edhe të përgjegjshëm që garanton rivendosjen e jetës politike në normalitet duke respektuar Kushtetutën, ndarjen e pushteteve, të gjitha ato angazhime që Shqipëria duhet t’i plotësojë urgjentisht për të marrë mesazhe pozitive për çeljen e negociatave së afërmi.

Çdo ditë që shtyhet ky dialog, çdo ditë që nuk ka përpjekje nga secila palë, përkundrazi, kriza jo vetëm nuk tejkalohet, por përshkallëzohet dhe mund të ketë pasoja të paparashikueshme, që janë të papranueshme për qytetarët shqiptarë pas 30 vitesh përvojë.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.