Standard.al

Basha i tregon vendin Ramës. Ja dy standardet e Brukselit

0

Lulzim Basha, kreu i opozitës kryesore të Partisë Demokratike të Shqipërisë, akuzoi Komisionin Evropian se ka qenë tepër i butë me qeverinë në vend ‘për hir të stabilitetit’.

‘Brukseli ka zgjedhur të përqendrohet në procesin teknik të harmonizimit të ligjit për hir të stabilitetit në koston e demokracisë, kjo është keqpërdorur nga udhëheqësit autokratë në Ballkan, të cilët tani po rrezikojnë stabilitetin për shkak të korrupsionit, bashkëpunim me organizatën krimit dhe kapjes së shtetit’, tha Basha për EURACTIV.com në një intervistë telefonike.

Politikani i qendrës së djathtë (Partia Popullore Evropiane-PPE) tha se reformat gjyqësore të paraqitura nga qeveria socialiste në pushtet e Edi Ramës nuk kanë ndryshuar asgjë, duke marrë parasysh mosndëshkimin e vazhdueshëm të politikanëve dhe bosëve të krimit të organizuar.

‘Kanë qenë dy standarde të drejtësisë për një kohë të gjatë: një për njerëzit normalë dhe një për të fuqishmit’, tha Basha për Shqipërinë. ‘Ne jemi i vetmi vend në botë ku Gjykata Kushtetuese e të cilit ka qenë e vdekur për një vit, Shqipëria sot është në një situatë ku nuk ka drejtësi’, shtoi ai.

Megjithatë, Partia Socialiste në pushtet e Kryeministrit Rama është lavdëruar nga Komisioni Evropian dhe Parlamenti Evropian për reformat gjyqësore. Të dy institucionet e BE kanë bërë thirrje Këshillit të BE për të hapur negociatat e BE për vendin ballkanik. Nga ana tjetër, partia e Bashës ka mbështetur një sërë protesta kundër Ramës dhe kërkoi dorëheqjen e tij. Partia e qendrës së djathtë bojkoton edhe seancat parlamentare të Shqipërisë, por kjo kohët e fundit u kritikua nga ekzekutivi i BE. Zëdhënësja e BE Maja Koçijançiç tha muajin e kaluar se bojkoti i parlamentit ishte ‘dëmtues dhe shkon kundër përpjekjeve të vendit’ për t’u bashkuar me BE. Basha, i cili ishte gjithashtu ish-kryetar i bashkisë së Tiranës, la të kuptohet se Komisioni Evropian po injoron realitetin në terren.

‘Ka një mospërputhje në atë që po ndodh në Shqipëri midis raporteve nga agjencitë evropiane dhe ndërkombëtare’, tha ai. Ai vuri në dukje se ndërsa raportet nga organizatat ndërkombëtare, si Transparency International ose Departamenti i Shtetit të SH.B.A.-së, tregojnë problemet e thella të krimit, drogës dhe kapjes së shtetit, ka deklarata publike nga Brukseli që i lënë këto probleme krejtësisht.

‘Pra, demokracia është sakrifikuar për të mbajtur stabilitetin dhe tani na mungon të dyja. Kjo duhet të jetë një mësim për të ardhmen. Mungesa e demokracisë dhe sundimit të ligjit çon në paqëndrueshmëri’, tha Basha. I pyetur nëse ai ishte optimist për hapjen e negociatave të pranimit në BE, ai u përgjigj se procesi ishte vonuar për shkak të mungesës së progresit të dukshëm;

‘Raporti i fundit i progresit tregon për korrupsion dhe kapjen e shtetit ndërsa Brukseli ndonjëherë flet në një mënyrë tjetër. Kjo retorikë urimi e përdorur për hir të stabilitetit ka luajtur një rol negativ’.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.