Standard.al

Reformimet kafkaeske të drejtesisë në Shqiperi minojne besimin ne publik…

0

Procesi i jashtëzakonshëm i verifikimit të Shqipërisë po zvogëlon radhët e gjykatësve dhe prokurorëve vendas – dhe disa nga vendimet shumë të çuditshme që po bëhen po testojnë besimin e publikut.

Tre vjet më parë, Shqipëria hyri në një proces ambicioz për të përmirësuar rrënjësisht sistemin e saj të drejtësisë, i cili është i rrënuar nga korrupsioni i përhapur dhe ndikimi politik i panevojshëm. Nën presionin e Bashkimit Evropian dhe Shteteve të Bashkuara për të pastruar aktin e saj, parlamenti në qershor 2016 mbështeti unanimisht një paketë ambicioze të reformës kushtetuese, me qëllim luftën kundër korrupsionit në gjyqësor dhe rivendosjen e besimit në institucionet e drejtësisë.Paketa e reformës është komplekse. Ai parasheh krijimin e institucioneve të reja, si një zyre e re prokuroriale e posaçme kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, i njohur nën akronimin SPAK, një gjykatë e re e specializuar kundër korrupsionit, këshillat gjyqësorë dhe prokurorialë të riorganizuar, këshillin e emërimeve gjyqësore dhe një zyrë të re të Lartë Inspektori i Drejtësisë.

Në qendër të procesit të reformës është vlerësimi i kualifikimeve kalimtare, pasi dihet procesi i verifikimit të të gjithë gjyqtarëve dhe prokurorëve. I nënshtron ato nën tre shtylla: integritetin e aseteve të akumuluara gjatë karrierës së tyre, lidhjet e mundshme me krimin e organizuar dhe sjelljen e keqe profesionale.

 

https://balkaninsight.com/2019/03/07/albanias-kafkaesque-justice-reform-is-undermining-public-trust/?nocache=1

@Gazeta standard

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.