Standard.al

Ndotja e ajërit dhe shifrat alarmante 700 persona në orë humbin jetën….

0

Çdo 5 sekonda një person vdes në botë për shkak të ekspozimit ndaj ndotjes së ajrit. Çdo orë ka mbi 700 viktima.

Këto janë shifrat e publikuara nga eksperti për të drejtat e njeriut të OKB-së, David Boyd, i cili gjithashtu thekson se situata është aq e rëndë sa të besojnë se “njerëzimi është duke zhdukjen e gjashtë masive në botë “.

Boyd, duke referuar në Gjenevë mbi pasojat kryesore të ndryshimeve klimatike dhe pakësimin e biodiversitetit, për të nxjerrë në pah rrezikun që na rrethon, tha se “ne jetojmë në, në bazë të njohurive deri më sot, dhe sepse është i vetmi planet ku mund të ketë jetë”.

Përkundër kësaj, njerëzimi po shkakton dëme të pariparueshme, më shqetësuese sesa ato të shkaktuara nga revolucioni industrial.

“Niveli i dioksinës në atmosferë – theksoi ai – ka arritur më shumë se 400 pjesë për milion, niveli më i lartë që prej 650 mijë vjetësh”.

Kjo, shpjegon ai, do të shkaktojë një ndryshim të rrezikshëm dhe të paparashikueshëm klimatik. Normat e zhdukjes janë qindra herë më të larta se normalja dhe tregojnë, sipas përfaqësuesit të OKB-së, se qeniet njerëzore janë përgjegjëse për zhdukjen e gjashtë masive të mbi 3.8 miliard jetëve në këtë planet.

Eksperti i Kombeve të Bashkuara për të drejtat e njeriut dhe mjedisin gjithashtu theksoi se dihet se ndotja shkakton sëmundje respiratore, astma, kanceri i mushkërive, problemet e lindjes dhe çrregullimet neurologjike.

Ajo që nuk është marrë parasysh është fakti se këto rreziqe nuk janë të shpërndara në mënyrë të barabartë: “Më të rrezikuara siç janë fëmijët, të moshuarit, komunitetet indigjene.

“Dhe shumica e vdekjeve – shtoi ai – janë të regjistruara në vendet me të ardhura të ulëta dhe të moderuara”.

Prandaj, sipas ekspertit të OKB-së “nuk ka dyshim se cilësia e keqe e ajrit shkel shumë të drejta themelore, për shembull atë të çdo qenieje njerëzore për të marrë ajër të pastër”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.