Standard.al

Numërimi i votave. Shqiptarët bëjnë histori, triumfojnë në Tuz!

0

Partitë shqiptare Alternativa Shqiptare, Unioni Demokratik dhe Lidhja Demokratike, të bashkuar në koalicionin “Malësia na bashkon”, dolën fitues në zgjedhjet.

Shqiptari Nik Gjeloshaj do të jetë kryetari i parë i Komunës së Tuzit në Malin e Zi, duke hyrë kështu në histori.

 

Kryesuesi i koalicionit shqiptar, Nik Gjeloshaj, kandidoi përballë Mirza Pepiç të partisë së Milo Gjukanoviçit, njëherësh presidenti i Malit të Zi. Nik Gjeloshaj është kryetar i partisë “Alternativa Shqiptare”.

Sipas Shtabit të Koalicionit Shqiptar, Forumi Shqiptar ka fituar 16 mandate, 12 mandate i ka fituar partia në pushtet PDS, ndërsa Demokratët e Malit të Zi vetëm një mandat. Por edhe fituesi i mandatit nga Demokratët është gjithashtu shqiptar.

Vetë kandidati fitues, Nik Gjeloshaj, doli para shqiptarëve që festonin duke pranuar fitoren.

“U them krejt shqiptarisë se në Malësi fitojnë shqiptarët”, u shpreh ai, duke shtuar se, “këtu flitet shqip. Urime fitoren”.

Komuna e Tuzit u krijua pas shkëputjes nga Komuna e Podgoricës. Më 1 shtator 2018, Tuzi u shpall komunë e territorit të Malit të Zi, e drejtë e shqiptarëve që kërkohet prej 30 vitesh.

Tuzi ndodhet në veriperëndim të Liqenit të Shkodrës, 10 km nga Podgorica, dhe 130 km nga Tirana. Komuna urbane e Tuzit përfshin rreth 39 fshatra dhe qytetin e Tuzit. Shqiptarët e Malësisë e konsiderojnë Tuzin si një qendër të rëndësishme kulturore dhe tradicionale për njerëzit e tyre. Edhe pse Tuzi është historikisht një qytet me shumicë shqiptare, atje ka edhe disa grupe të vogla etnike, si boshnjakë (myslimanë) dhe malazezë që janë vendosur atje më vonë.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.