Standard.al

Këshillat për të trajtuar dhimbjen e shpatullave

0

Gjendjet e dhimbshme të supeve që kufizojnë lëvizjet janë të zakonshme dhe shkaktohen nga problemet e nyjeve të supeve e strukturat përreth tyre. Supi është më i prirë ndaj lëndimeve sesa nyjet e tjera për shkak të një game të gjerë të lëvizjeve. Cilat janë disa nga simptomat e zakonshme që shkaktojnë dhimbjet e shpatullave? Ekzistojnë shumë elemente që shkaktojnë dhimbjen dhe që kufizojnë lëvizjen e nyjeve të shpatullave, duke përfshirë:

Çrregullimi i lëvizjeve Çrregullimi i lëvizjes ndodh në një grup muskujsh dhe tendinash (tendinë), që ndihmojnë për të luajtur shpatullat dhe mban nyjet në vend. Çrregullimi i lëvizjes formon inflamacion ose dëmton rrotullimin e muskujve ose të tendinave. Inflamacioni, mund të shkaktohet nga: aktivitete që kërkojnë një lëvizje të vazhdueshme ose të përsëritur të shpatullave (sidomos mbi nivelin e shpatullave), pesha të rënda, trauma, ose qëndrimi të dobët. Lëndimet e rënda dhe inflamacioni i patrajtuar i tendinave, mund të shkaktojë çrregullimin e lëvizjes së qafës. Dhimbja e shoqëruar me problemet e çrregullimit të lëvizjes së qafës, normalisht ndihet në pjesën e përparme ose në pjesën e jashtme të supeve, veçanërisht kur ju ngrini krahun tuaj. Ju gjithashtu mund të vëreni dhimbje më shumë, kur shtriheni në shtrat. Lëndimet e rënda, mund të shkaktojnë: dobësinë e muskujve dhe supeve, lëvizjen e kufizuar të shpatullave dhe dhimbje të vazhdueshme. Çrregullimi i lëvizjeve Çrregullimi i lëvizjes së qafës lidhet me një grup muskujsh dhe tendinash që ndihmojnë për të luajtur shpatullat dhe mbajnë nyjet në vend. Të 4 muskujt (dhe tendinat e tyre) që bëjnë çrregullimin e lëvizjeve përfshijnë: Super-spinatus; Infra-spinatus; Sub-scapularis.

Dhimbja

Zakonisht janë tendinat e çrregullimit të lëvizjes (indet e forta që lidhin muskujt me kockat) që lotojnë, por ndonjëherë lotimi ndodh në muskuj. Pjesa më e zakonshme për lotimin është tendina super-spinatus. Dëmtime të rënda mund të shkaktojnë lëndimin e tendinave dhe të muskujve. Ekzistojnë teste speciale të lëvizjes, që doktori juaj mund të përdorë për të ndihmuar në përcaktimin se cili prej muskujve ose tendinave është thyer. Ngrirja e shpatullave

Ngrirja e shpatullave – e njohur gjithashtu si kapsulit adeziv, është e karakterizuar nga dhimbja progresive dhe ngurtësia e shpatullës. Dhimbja ndihet thellë në nyjet e supeve dhe mund të jetë më keq gjatë natës. Shkaku ekzakt i kësaj gjendjeje nuk dihet, por ajo ndonjëherë zhvillon lëndime të tjera të supeve. Është menduar se rezistimi ndaj një shpatulle të dhimbshme, të dëmtuar për një kohë të gjatë mund të shkaktojë probleme në muskujt e shpatullave dhe rëndesën e strukturave lidhëse. Supet e ngrira gjithashtu mund të zhvillohen spontan-isht, dhe njerëzit me probleme të tiroideve apo të diabet-it janë në një rrezik në rritje.

Shumica e njerëzve me shpatull të ngrirë, kanë tendencë për tu përmirësuar brenda 2 viteve, me ose pa trajtim. Por jo të gjithë do të rimarrin gamën e plotë lëvizëse. Ndrydhja e shpatullave dhe paqëndrueshmëria e shpatullave Ndrydhja e shpatullave ndodh kur kocka e krahut të sipërm del nga strofa e vet. Kjo mund të shkaktohet nga një rënie, nga një dëmtim në sport ose traumë dhe është një gjendje shumë e dhimbshme. Shpatulla e ndrydhur është vizual-isht e deformuar ose jashtë vendit dhe mund të ketë të nxira dhe ënjtje përreth nyjeve. Lëvizja e shpatullës është e kufizuar në njerëzit me çrregullimin e shpatullës. Doktorët zakonisht do të vendosin kockën në vendin e vet në mënyrë të kujdesshme. Si rezultat i ndrydhjes, nyjet e shpatullave zakonisht bëhen të paqëndrueshme dhe të ndjeshme ndaj çrregullimeve të përsëritura. Ky kusht është i njohur si jostabilitetit i shpatullës dhe shkakton dhimbje kur ju ngrini krahun tuaj, ose e lëvizni atë larg nga trupi juaj.

A mundet fizioterapisti që të trajtojë dhimbjen time të shpatullave?

Fizioterapi-a mund të ndihmojë në përmirësimin e fuqisë së shpatullës dhe fleksibilitetin, si dhe lehtësimin e dhimbjeve të lidhura me problemet më të mëdha të shpatullave. Fizioterapistët përdorin një shumëllojshmëri terapish, duke përfshirë: terapinë e masazh-it me ultratingull, terapinë e lazerit dhe Transcutaneous stimul-imi elektrik nervor (TENS) – një terapi që përdor rrymat elektrike për të trajtuar dhimbjet. Shtypja e nyjeve gjithashtu mund të ndihmojë në stabilizimin dhe zvogëlimin e dhimbjeve gjatë aktiviteteve. Fizioterapistët mund të mësojnë gjithashtu ushtrime rehabilitimi të veçanta, për të streçuar dhe forcuar çrregullimet e muskujve në shpatull. Ushtrimet që përmirësojnë lëvizjen e shpatullave tuaja zvogëlojnë ndjeshmërinë pas një periudhe palëvizshmërie. Gama e ushtrimeve të lëvizjes mund të pasohet nga ushtrime të rezistencës dhe trajnimeve të forcimit të muskujve.

Si duhet të trajtohen dhimbjet e shpatullave?

Përveç lehtësimit të dhimbjeve, trajtimi synon rikthimin e lëvizjes në nyjet e shpatullave. Zgjedhja e trajtimit varet nga problemi i shpatullës. Liruesit e dhimbjeve, siç është paracetamoli dhe ilaçet anti-inflamatore josteroidale (IJSAI: NSAID-Nonsteroidal anti-inflammatory drug), janë përdorur shpesh si një trajtim fillestar për dhimbjet e shpatullave. Një mënyrë tjetër e thjeshtë për lehtësimin e dhimbjeve të shpatullës është aplikimi i një pakete të ftohtë mbi shpatullat tuaja. Paketat e ftohta mund të reduktojnë inflamimin dhe janë më të dobishme kur aplikohen në ditët e para pas një dëmtimi të shpatullës. Pas kësaj, ju mund të përdorni një paketë ngrohjeje (aplikime të përhershme të të nxehtit që mund të ndihmojnë në relaksim-in e muskujve të shpatullave).

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.