Standard.al

Korja e bukës ju plak qelizat

0

Të konsumojmë bukë? Po, por me masë, pasi nga reagimi kimik i saj, që e bën sidomos korja, ka komponente që nuk janë shumë të këndshme për trupin dhe që përshpejtojnë plakjen e qelizave, sipas një zbulimi të botuar në ”Journal of Cereal Science”, sipas gazetës ”Il Messaggero”.

”Maillard” e ka marrë emrin nga kimisti francez që studjoi reagimet e sheqernave dhe proteinave gjatë gatimit me temperatura mbi 160-170 ºC.

”Kemi kryer testin mbi ekstraktet e bukës duke përfshirë edhe thërrimet dhe koret dhe  komponimet që rrjedhin nga reagimi i ‘Maillard’ gjenerojnë akrilamid. Ne kemi vërejtur se si qelizat nuk ‘i vlerësojnë’ produktet që rezultojnë nga pjekja e bukës”, theksoi studjuesi Fabio Nobili.

Pra, buka është një ushqim për t’u shmangur?

”Jo, gjëja e rëndësishme është ta konsumosh atë me masë dhe të ndjekësh parimin e cilësisë së lartë të produkteve që janë përdorur për ta bërë atë. Kjo, duke filluar me thartimin, pastaj duke u nisur nga origjina e miellit dhe kultivari i përdorur i grurit. Të gjitha prodhimet që preferojnë cilësinë e lëndëve të para në vend të sasisë preferohen. Njohja e rrugës së zinxhirit të prodhimit gjithashtu garanton shëndetin e produktit”, theksoi Nobili.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.