Standard.al

Ja kush janë ngjarjet më të rëndësishme të 10 Shtatorit

0

Sot data shënon 10 Shtator. Më poshtë do ju njohim me ngjarjet kryesore, cilat figura publike kanë lindur dhe kanë vdekur në këtë datë.

10 Shtatori është dita e 253-të e kalendarit gregorian (dita e 254-t në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 112 ditë.

Ngjarje

1776 – Nathan Hale vullnetarisht paraqitet për spiunim.

1823 – Simón Bolívar emërohet prsident i Perusë.

1846 – Elias Howe fiton patentën për makinën për qepje.

1858 – George Mary Searle zbulon asteroidin 55 Pandora.

1898 – Perandoresha Elizabeta e Austrisë vritet nga anarkisti Luigi Lucheni.

1922 – U mblodh Kongresi i Beratit që e shpalli autoqefale Kishën Orthodokse të Shqipërisë.

1943 – LDB: Forcat gjermane fillojnë okupimin e Romës.

1972 – Shtetet e Bashkuara humbin ndeshjen e tyre të parë basketbollistike kundër Bashkimit Sovjetik në Mynih, Gjermani.

1974 – Guinea-Bissau pavarësohet nga Portugalia.

1987 – Osama bin Laden themeloi organizatën al Qaeda.

2002 – Zvicra, e njohur për neutralitetin e sajë i bashkohet Kombeve të Bashkuara.

2003 – Anna Lindh, Ministre e Jashtme e Suedisë, vritet nga serbi Mijailo Mijailovi? gjatë kohës që bënte tregti.

Lindje

1714 – Niccolo Jommelli, kompozitor italian

1751 – Bartolomeo Campagnoli, violinist , kompozitor i dirigjent italian

1794 – François Benoist,kompozitor francez

1885 – Dora Peja?evi?, kompozitore kroate

1890 – Elsa Schiaparelli, italijansko-francuska modna kreatorica

1908 – Namik Resuli, arsimtar dhe gjuhëtar shqiptar.

1917 – Miguel Serrano, politikan i Kilit

1938 – Karl Lagerfeld, kreator mode gjerman

1953 – Amy Irving, aktore amerikane

1960 – Colin Firth, aktor britanik

1968 – Guy Ritchie, bashkëshorti i Madonës, regjisor britanik.

Vdekje

1797 – Mary Wollstonecraft, letrare angleze me prejardhje irlandeze, aktiviste për të drejtat e grave

1806 – Johann Christoph Adelung, filiozof gjerman

1898 – Elizabeta Amalija Bavarska, mbretëresha austriake (Sisi)

1983 – Felix Bloch, fizikanë amerikan

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.