Standard.al

Ja ngjarjet më të rëndësishme historike të datës 6 Shtator

0

Sot data shënon 6 Shtator. Më poshtë do ju njohim me ngjarjet kryesore, cilat figura publike kanë lindur dhe kanë vdekur në këtë datë.

6 shtatori është dita e 249-të e kalendarit gregorian (dita e 250-t në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 116 ditë.

Ngjarje

1776 – Uragani kalon nëpër qytetin Guadeloupe dhe len të vdekur 6000 njerëz.

1847 – Henry David Thoreau largohet nga Walden Pond dhe zhvendoset tek Ralph Waldo Emerson dhe familja e tijë në Konkord, Massachusetts.

1885 – Eastern Rumelia shpall bashkimin me Bullgarinë.

1901 – Anarkisti Leon Czolgosz e vret presidentin e Shteteve të Bashkuara, William McKinley, në Pan-American Exposition në Bafallo, Nju Jork.

1939 – LDB: Afrika Jugore i shpallë luftë Gjermanisë.

1940 – Jep dorheqje mbreti Karoli II i Rumanisë dhe trashëgohet nga djali i tij Mihajli i Rumanisë.

1944 – LDB: Çlirohet qyteti Ypres, Belgjikë nga forcat aleate.

1948 – Juliana bëhet mbretëreshë e Holandës.

1952 – Stacioni i parë televiziv kanadez CBFT-TV hapet në Montreal.

1963 – U themelua Qendra për Studim Ndërkombëtarë të Pronave Induastriale, (shkurt: CEIPI).

1965 – India sulmonPakistanin dhe shpall se forcat e veta do ta pushtojn qytetin Lahore brenda një ore.

1968 – Pavarësohet Suazilanda.

1991 – Bashkimi Sovjetik pranon pavarësinë e Shteteve Baltike: Estonia, Latvia dhe Lituania.

1991 – Emri Saint Petersburg i kthehet qytetit të dytë më të madhë rusë pasi i ishte ndërruar në vitin 1924 në Leningrad.

Lindje

1729 – Moses Mendelssohn, filozof ebrej.

1766 – John Dalton, mësus dhe natyralist anglez.

1913 – Leonidas da Silva, futbollist brazilian.

1915 – Franz Josef Strauß, politikan dhe premier gjerman i bavarisë.

1943 – Roger Waters, muzikant britanez (Pink Floyd)

1961 – Pal Gamst Waaktaar, muzikant norvegjez (A-ha)

Vdekje

1566 – Sulejman I i madhrishmi sultan i mrbetërisë Osmane 1520-1566

1998 – Akira Kurosawa,regjisor, scenarist dhe producent japonez.

2007 – Luciano Pavarotti, tenor i njohur italian.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.