Standard.al

Ja ngjarjet që kanë ndodhur me 1 Shtator

0

Sot data shënon 1 Shtator. Më poshtë do ju njohim me ngjarjet kryesore, cilat figura publike kanë lindur dhe kanë vdekur në këtë datë.

Ngjarje

1715 – Vdes mbreti Louisi XIV i Francës pas 72 vite udhëheqjeje, udhëheqja më afatgjate në Evropë.

1807 – Zëvendës presidenti i mëhershëm amerikan Aaron Burr akuzohet për tradhëti.

1905 – Alberta dhe Saskatchewan i bashkohen kofederatës Kanadeze.

1906 – U themelua International Federation of Intellectual Property Attorneys (FICPI).

1910 – U themelua klubi sportiv brazilian Sport Club Corinthians Paulista.

1914 – St. Petersburg, Rusi, e ndërron emrin në Petrograd.

1928 – Ahmet Zogu e shpall Shqipërinë monarki dhe shpallet mbret.

1939 – Gjermania naziste pushton Poloninë.

1964 – U themelua Indian Oil Corporation pas bashkimit të kompanive Indian Oil Refineries dhe Indian Oil Company.

1982 – U themelua Air Force Space Command e Shteteve të Bashkuara.

1991 – Uzbekistani shpall pavarësi nga Bashkimi Sovjetik.

Lindje

Vittorio Gasman – aktor i teatrit dhe kinemase italiane

1822 – Hajram Rouds Revels, prift dhe politikan amerikan.

1848 – Avgust Forel, mjek zvicerran.

1875 – Edgar Rajs Barouz, shkrimtar amerikan.

1877 – Fransis Vilijam Aston, fizikant anglez.

1945 – Mustafa Balel, shkrimtar turk

1972 – Kpictal Campc, aktore amerikane.

Vdekje

1970 – François Mauriac, shkrimtar francez, nobelist

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.